Nie komunistickým "mlátičkám", Česi protestujú proti zvoleniu Ondráčka

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 06:59 • 2 min
Nie komunistickým "mlátičkám", Česi protestujú proti zvoleniu Ondráčka

PRAHA - Na pražskom Václavskom námestí a v ďalších českých mestách sa v pondelok konali demonštrácie proti zvoleniu Zdeňka Ondráčka z KSČM za nového predsedu parlamentnej komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS).

slovakia

left justify in out

Čechom prekáža, že do jej čela bol zvolený niekdajší člen Zboru národnej bezpečnosti, ktorý sa podieľal na potláční protikomunistických demonštrácií v roku 1989.

 

img

Zdeněk Ondráček z KSČM

Zdroj: Facebook

 

Pražská polícia odmietla uviesť, koľko ľudí prišlo na Václavské námestie. Podľa neoficiálnych informácií sa na mieste zhromaždilo k 19.00 h približne 10-tisíc ľudí, ďalší však stále prichádzali. V menších mestách sa na demonštráciách zišli odhadom tisíce ľudí, no napríklad v Zlíne ich boli rádovo len stovky.

 

Ondráček to, že bil bezbranných ľudí neľutuje a za tentočin sa ani neospravedlnil. Napriek tomu ho v piatok do čela komisie zvolilo 79 zo 155 prítomných poslancov.

 

O jeho odvolaní by sa v českej Poslaneckej snemovni mohlo hlasovať už v utorok. Odvolanie navrhne Občianska demokratická strana (ODS). Na demonštrácii v Brne to povedal predseda občianskych demokratov Petr Fiala.

 

Nad hlavami protestujúcich sa objavili aj transparenty s nápismi "Stop komunistom Babiš, Zeman, Ondráček" a ľudia kričali "Bureša do koša!" Pod krycím menom Bureš bývalá Štátna bezpečnosť evidovala súčasného premiéra v demisii a šéfa ANO Andreja Babiša, ktorý odmieta, že by spoluprácu s ŠtB podpísal.

 

Česi protestovali proti zvoleniu Ondráčka v jedenástich mestách. Na Václavskom námestí v Prahe sa začali zhromažďovať už okolo 17.00 h a podpisovali petíciu proti Ondráčkovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies