Nie každý letecký dopravca umožňuje prepravu zvierat na palube lietadla

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 10:27 • 2 min
Nie každý letecký dopravca umožňuje prepravu zvierat na palube lietadla

BRATISLAVA - Mnoho Slovákov sa rozhodne aj počas tohtoročnej letnej sezóny vycestovať za oddychom spolu so svojím domácim miláčikom - psom, mačkou či králikom. Ak si zvolia na prepravu leteckú dopravu, mali by pamätať na niekoľko pravidiel, ktoré platia.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne bratislavského letiska Veroniky Ševčíkovej treba v prípade leteckej prepravy zvierat rozlišovať prepravu zvierat na palube lietadla, v batožinovom priestore lietadla a na samostatnej leteckej nákladnej linke.

 

Čo sa týka prepravy zvierat na palube lietadla, nie každý letecký dopravca takúto možnosť poskytuje. "Výnimkou je iba vodiaci pes. Živé zvieratá môžu byť zároveň prepravované iba do krajín, ktorých miestne zákony to povoľujú," upozornila.

 

Ak to teda dopravca vo svojich prepravných podmienkach povoľuje, na palube lietadla môže byť s cestujúcim aj jeho štvornohý miláčik, obvykle sa to vzťahuje na psa, mačku, králika alebo činčilu. "Zviera musí byť umiestnené v špeciálnej prepravke s pevným nepriepustným dnom a otvormi na dýchanie, pričom letecká spoločnosť si stanovuje hmotnostné a rozmerové limity nielen na samotnú prepravku, ale i prepravované zviera," opísala Ševčíková.

 

Samozrejme, cestujúci musí podľa jej slov prevoz zvieraťa dopravcovi vopred nahlásiť a zaplatiť zaň podľa cenníka leteckej spoločnosti. Súčasťou schránky pre zviera by však mala byť aj strava a voda pre domáceho miláčika potrebná počas letu.

 

Čo sa týka prepravy zvierat v batožinovom priestore lietadla, tu platia podľa Ševčíkovej podobné podmienky. Schránka na zviera musí byť napríklad označená menom, adresou a telefónnym číslom prepravovateľa. "Rovnako by mali byť pripojené inštrukcie na kŕmenie zvieratka," doplnila hovorkyňa. Samozrejmosťou sú príslušné doklady k zvieratku, ktoré by mali obsahovať informáciu o zdravotnom stave zvieraťa potvrdenú veterinárom či o očkovaní proti besnote. "Niektoré krajiny zároveň ukladajú prísne karanténne predpisy na každé zviera, ktoré vstúpi do krajiny," upozornila. Niektorí dopravcovia majú pritom podľa jej slov pevnú sadzbu na prepravu zvieraťa, u iných sa poplatok za prepravu líši v závislosti od hmotnosti zvieraťa vrátane prepravného kontajnera, rozmerov prepravky a vzdialenosti cieľovej destinácie.

 

"Preto je potrebné, aby sa cestujúci s podmienkami leteckého dopravcu pred samotnou kúpou letenky vopred dôkladne oboznámil," odporučila Ševčíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona