Nie každému sa oplatí refinancovať úver

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 09:26 • 2 min
Nie každému sa oplatí refinancovať úver

BRATISLAVA - O výhodnosti refinancovania úveru rozhoduje rozdiel úrokových sadzieb, aktuálne dlžná suma, čas do konca starej, ale aj trvanie novej fixácie úrokovej sadzby. Výhodnosť refinancovania je pojem individuálny, pretože absolvovať všetky formality stojí čas a námahu, a nie každý je ochotný toto všetko podstúpiť za akúkoľvek úsporu.

slovakia

left justify in out

Do rozhodovania vstupuje množstvo parametrov a nedá sa na základe jedného či dvoch jednoznačne vyčleniť skupina klientov, ktorým sa to oplatí a ktorým nie. Tu je naozaj potrebný prepočet. Ten ponúka kalkulačka www.KontrolaHypotek.sk.

 

"Úspora nie je okamžitá, ale vzniká znížením mesačnej splátky úveru. Refinancovanie sa oplatí iba vtedy, ak úspora na zaplatených úrokoch je vyššia ako náklady a námaha spojené s refinancovaním. Treba si dávať pozor na to, že zníženie splátky môže byť zvýraznené predĺžením splatnosti úveru. V takom prípade nejde o úsporu z refinancovania, iba o rozloženie dlhu na dlhší čas. A takáto úprava splátkového plánu síce zníži splátku, avšak splácanie úveru predražuje," radí Pavel Škriniar z FinančnejHitparády.

 

Ako zdôrazňuje, na vyčíslenie úspory je potrebné vedieť viacero parametrov. Celková úspora závisí od rozdielu úrokových sadzieb, aktuálne dlžnej sumy i času do konca fixácie úrokových sadzieb (starej i novej). Všeobecne možno povedať, že zníženie mesačnej splátky sa bude pohybovať v intervale 1,24 až 36 %.

 

Konkrétna úspora z refinancovania je podmienená tým, ako dlho by ešte dlžník platil pôvodnú splátku úveru a aké by mal náklady spojené s refinancovaním.

 

Škriniar upozorňuje aj na rozdiely v zmluvách. Niektoré banky priznávajú zľavy iba počas prvej fixácie, no povinnosti plniť podmienky majú platnosť do konca trvania zmluvy. Iné banky priznávajú zľavy počas celého splácania úveru.

 

K niektorým propagovaným sadzbám zo strany bánk sa dá dostať iba kúpou poistenia. Ide o poistenie schopnosti splácať úver. S úsporou z refinancovania sa však rozmáha snaha niektorých sprostredkovateľov využiť zníženie mesačnej splátky na predaj iného finančného produktu. Určite nie je pravdou, že k nižšej sadzbe sa dá dostať iba cez kúpu investičného životného poistenia. Toto poistenie kryje napr. úmrtie, liečenie či trvalé následky úrazov, teda primárne nie oblasti, ktoré zabezpečia plynulé splácanie úveru. Inak povedané, banka tu nemá istotu neprerušenia splácania, teda nemá dôvod na zníženie úrokovej sadzby.

 

Poistenie spomenutých oblastí má zmysel iba pri správne nastavených poistných sumách. Ak sú nízke, nepomôžu a takéto poistenie uškodí tým, že odčerpáva klientovi peniaze. Tie by totiž mohli byť použité na budovanie finančnej rezervy určenej na splácanie úveru. Úspora na mesačnej splátke, či už celá alebo jej časť, by mala byť určená na budovanie finančnej rezervy, pretože po skončení fixácie sa splátka úveru môže zvýšiť. A pre niekoho môže byť problém ustáť, resp. rýchlo si zvyknúť na túto zmenu.

 

Skrátenie splatnosti ponechá výšku splátky v pôvodnej výške, no preplatenosť klesne. V takomto prípade sa totiž úroky z úveru budú platiť kratší čas. Zníženie mesačnej splátky odľahčí rodinný rozpočet a vznikne tak úspora, ktorá môže byť použitá na ďalšie účely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies