Nie je to len problém Ameriky! Na Slovensku trpí nadváhou každý štvrtý človek

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 08:30 • 2 min
Nie je to len problém Ameriky! Na Slovensku trpí nadváhou každý štvrtý človek

BRATISLAVA - Obezita je jedným z najzávažnejších rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych chorôb. Nadváha zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb o 34 percent, obezita o 104 percent. Situácia na Slovensku je podobne ako v ostatných častiach Európy a sveta podľa slov Ľubomíry Fábryovej, predsedníčky Obezitologickej sekcie SDS, alarmujúca.

slovakia

left justify in out

"Viac ako 60 percent slovenskej dospelej populácie v produktívnom veku má nadhmotnosť alebo obezitu. Dvadsaťpäť percent dospelých mužov a žien spĺňa kritériá pre obezitu a asi jedno percento slovenskej dospelej populácie patrí do kategórie ťažkej obezity. Narastá obezita v detskom a adolescentnom veku," hovorí Fábryová.

 

Obezita predstavuje pre srdce záťaž, keďže musí prečerpať krv do väčšieho priestoru. "Vo všeobecnosti obezita neprospieva organizmu, predstavuje záťaž na pohybový aparát, zvyšuje riziko vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku atď. Samozrejme, nie je ani estetická. V dnešnej dobe sú veľké možnosti správneho stravovania, ako aj veľký výber športových alebo povedzme pohybových aktivít. Vždy, keď vidím ľudí s nadváhou trápiacich sa v telocvični alebo v exteriéri, je mi to veľmi sympatické a vždy im fandím," skonštatovala lekárka Silvia Mišíková z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb.

 

Na Slovensku je obézny alebo trpí nadváhou každý štvrtý človek, optimálnu hmotnosť má iba 38 percent populácie. Zníženie hmotnosti a množstva viscerálneho telesného tuku môže zvrátiť alebo aspoň zmierniť poškodzovanie kardiovaskulárneho systému vedúceho aj k fibrilácii predsiení, ktorá je najčastejšie sa vyskytujúcou poruchou rytmu. "Optimálna srdcová frekvencia sa pohybuje medzi 60-80 úderov za minútu, ale nedá sa to takto jednoducho definovať pre celú populáciu. Napríklad pre mladých fyzicky veľmi zdatných jedincov je aj frekvencia 40-45/minútu normálna, kým takáto frekvencia pre starších pacientov je nedostatočná," zhrnula Mišíková.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona