Nie je pravdepodobné, že EP rozpočet únie schváli

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:07 • 2 min
Nie je pravdepodobné, že EP rozpočet únie schváli

BRUSEL - Európsky parlament (EP) pravdepodobne neschváli predbežnú dohodu o dlhodobom rozpočte únie na obdobie rokov 2014-2020 v hodnote 960 mld. eur. Lídri EÚ sa preto počas summitu tento týždeň budú pravdepodobne opätovne zaoberať aj diskusiami o ňom v snahe vyriešiť spor s europoslancami o jeho podobe.

slovakia

left justify in out

Členovia parlamentu pravdepodobne neschvália predbežnú dohodu o rozpočte z minulého týždňa, lebo neberie dostatočne do úvahy ich požiadavky, napísal prezident EP Martin Schulz v liste hlavnému vyjednávačovi za vlády európskych krajín, írskemu vicepremiérovi Eamonovi Gilmorovi. Svoj súhlas s rozpočtom europoslanci podmieňujú možnosťou väčšej flexibility na presúvanie nespotrebovaných finančných zdrojov EÚ miesto ich vracania do národných rozpočtov, ako aj právom zrevidovať mieru výdavkov v prípade, že sa európska ekonomika opäť rozbehne. Nová debata o rozpočte pravdepodobne bude popri plánovanom summite lídrov EÚ tento týždeň, celkové úrovne výdavkov sa však určite otvárať nebudú. Predstavitelia európskych štátov však budú musieť nájsť cestu, ako odstrániť výhrady europoslancov. 

Predbežnú dohodu o rozpočte uzavreli členské štáty EÚ a predstavitelia EP minulý týždeň. Okamžite sa však objavili pochybnosti, či dohoda môže získať potrebnú absolútnu parlamentnú väčšinu, keďže jej formu kritizovali viacerí poprední europoslanci. Politickí lídri v rámci EP sú si totiž vedomí blížiacich sa celoeurópskych volieb v máji 2014 a debatu o rozpočte preto zmenili na boj EP za ochránenie výdavkov EÚ pred úspornými opatreniami. 

Gilmore sa v snahe patovú situáciu vyriešiť chce tento týždeň stretnúť s prezidentmi EP, Európskej komisie a Európskej rady. Členské krajiny EÚ pritom už parlamentu ustúpili, keď súhlasili s tým, aby sa obmedzená časť nespotrebovaných európskych financií mohla presúvať z jedného roka do druhého, a s revíziou rozpočtu v roku 2016. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies