Nie je nevyhnutné spojiť ratifikáciu eurovalu 2 s hlasovaním o dôvere

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:08 • 2 min
Nie je nevyhnutné spojiť ratifikáciu eurovalu 2 s hlasovaním o dôvere

Nie je nevyhnutné spojiť ratifikáciu eurovalu 2 s hlasovaním o dôvere

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) nevidí dôvod na spojenie ratifikácie nového Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), teda nástupcu súčasného eurovalu, s hlasovaním o dôvere vláde. "Nevidím to ako nevyhnutnosť," povedala v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12.
      Slovensko musí podľa nej predovšetkým umožniť ostatným krajinám EÚ, aby sa mohli zapojiť do tohto mechanizmu, k čomu napriek nesúhlasu koaličnej SaS dala tento týždeň súhlas vláda. Premiérka alebo minister financií sú tak oprávnení podpísať za SR medzinárodnú zmluvu o zriadení ESM. Samotná ratifikácia je už potom otázkou pre Národnú radu (NR) SR a máme na ňu čas do konca budúceho roka.
      Európa po skúsenostiach s dlhovou krízou podľa Radičovej dospela k záveru, že je vhodné mať aj vlastný stabilizačný mechanizmus, ktorý bude ekvivalentom Medzinárodného menového fondu (MMF). Zo strany SR by pritom bolo viac ako nezodpovedné, keby sme blokovali ostatné krajiny, ktoré chcú byť súčasťou takéhoto mechanizmu, upozornila šéfka exekutívy.
      "Súhlas vlády, ktorý odznel, je otvorením priestoru na to, aby v ostatných krajinách mohli začať prebiehať ratifikácie. Či potom my ako krajina sa zúčastníme takéhoto mechanizmu, na toto rozhodnutie máme rok a pol a bude sa o tom rozhodovať v NR SR," avizovala premiéra. Ak by aj parlament teraz odmietol účasť Slovenska v trvalom eurovale, podľa Radičovej sa môže v budúcnosti snemovňa k tejto otázke opäť vrátiť.
      Radičová zároveň potvrdila slová ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z tohtotýždňového rokovania koaličných poslaneckých klubov v NR SR, že v prípade snahy SaS o oklieštenie jeho právomocí v súvislosti s rokovaním o stabilizačných mechanizmoch na európskej úrovni bude zvažovať svoje odstúpenie. "Môžem potvrdiť slová pána ministra a podľa mňa sú na mieste. Je tu 27 členských krajín a nepodpísanie návrhu tejto zmluvy za vládu znamená, že 26 krajín sa nemôže zúčastniť vytvorenia takéhoto mechanizmu, nemôže spustiť ratifikáciu. Toto by bolo od vlády SR veľmi nezodpovedné," dodala premiérka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona