Nie je isté, či sa za 10 rokov problémy eurozóny vyriešia

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 14:30 • 2 min
Nie je isté, či sa za 10 rokov problémy eurozóny vyriešia

PEKING - Nie je jasné, či sa eurozóne podarí v najbližšom desaťročí vyriešiť svoje problémy s dlhmi, povedal v nedeľu nový čínsky minister financií Lou Ťi-wej. Dodal, že pokračujúce finančné turbulencie menovej únie by mohli skomplikovať snahu Pekingu o zníženie fiškálneho deficitu.

slovakia

left justify in out

Externé protivenstvá by mohli donútiť Čínu pracovať s deficitom dlhšie, než sa očakávalo, keďže výdavky vlády rýchlo rastú a rozpočtové príjmy rastú iba jednociferným tempom, vyhlásil Lou. "Veľmi ma znepokojuje Európa. Znepokojuje ma otázka, či sa počas najbližších 10 rokov dokáže dostať z problémov. Čelíme významnému domácemu tlaku. Ak sa externé prostredie zlepší, dúfame, že by sme sa po niekoľkých rokoch reforiem mohli dostať späť k fiškálnej rovnováhe," povedal minister na vystúpení pred ekonomickým fórom. 

Čína po spomalení ekonomiky, ktoré bolo najhoršie za posledných 13 rokov, v minulom roku zvýšila výdavky do infraštruktúry a znížila dane pre niektoré stredné firmy. Zvýšené výdavky však zväčšujú fiškálny deficit, vyhlásil Lou, ktorý do úradu nastúpil v marci. Podľa vlastných slov chce napraviť chyby z rokov 2009 a 2010, keď rýchle budovanie infraštruktúry na podporu ekonomiky zanechalo lokálnym samosprávam obrovské dlhy, ktoré dodnes rastú. Na rok 2013 má Peking v rozpočte naplánovaný deficit vo výške 2 % HDP, čo je síce zvýšenie oproti roku 2012, ale podľa medzinárodných meradiel stále nízka úroveň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies