Nicolás Maduro nariadil po vyjadreniach Donalda Trumpa vojenské cvičenie

NETKY.SK • 15 August 2017, 06:24 • 2 min
Nicolás Maduro nariadil po vyjadreniach Donalda Trumpa vojenské cvičenie

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro nariadil na 26. a 27. augusta v krajine vojenské cvičenia.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na piatkové vyjadrenie jeho amerického kolegu Donalda Trumpa, ktorý uviedol, že nevylučuje vojenský zásah vo Venezuele v reakcii na uzurpovanie moci tamojším lídrom. Toto vyjadrenie sa stretlo s kritikou ostatných štátov Latinskej Ameriky aj venezuelskej opozície.

Počas svojho príhovoru sa v pondelok Maduro vyjadril, že Venezuelčania musia byť pripravení chrániť krajinu pred imperializmom. "Venezuelská zem je posvätná a nikdy by sa jej nemala dotknúť imperialistická topánka Amíkov," uviedol na zhromaždení jeho vládnych podporovateľov v Caracase, ktoré vysielala tamojšia televízia. "Pripravme sa na ochránenie mieru tankami, lietadlami a zbraňami. Nech zradcovia krajiny počúvajú dobre, dal som rozkaz vrchnému veliteľovi Bolívarových národných ozbrojených síl, aby začal prípravy na občiansko-vojenské cvičenie," dodal.

V tejto súvislosti sa v televízii objavil aj minister obrany Vladimir Padrino, ktorý sa ozval z vojenskej základne. Varoval USA pred kradnutím venezuelských ropných rezerv a opozíciu z rozpoltenosti. "Toto nie je čas na úvahy, buď ste venezuelský patriot, alebo ste proamerický," vyhlásil.

Venezuela čelí zhoršujúcej sa politickej kríze, pričom od apríla v krajine počas protivládnych protestov zahynulo viac ako 120 ľudí. Maduro sa snaží o zmenu ústavy, ktorú má zabezpečiť nové ústavodarné zhromaždenie. Cieľom je upevnenie vládnej moci, tieto snahy preto vyvolali ostrú medzinárodnú kritiku. Trumpova administratíva označila Madura za "diktátora" a uvalila naňho, ako aj na dve desiatky ďalších venezuelských predstaviteľov, sankcie. Venezuelský líder však tvrdí, že sa USA nepodriadi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona