Nick Diaz dostal stop na 5 rokov

NETKY.SK • 17 September 2015, 11:22 • 2 min
Nick Diaz dostal stop na 5 rokov

LAS VEGAS - Nick Diaz dostal až päť ročný dištanc od Nevadskej Atletickej Komisie. Nebolo by v tom nič zvláštne, ale stopli ho "iba" kvôli marihuane.

slovakia

left justify in out

Bol to Diazov tretí prešľap s touto zakázanou látkou, takže sa dalo čakať, že rozhodnutie bude prísnejšie. Ale to, že až takto prísne nikto nečakal! Stopli ho na päť rokov, a dostal aj peňažnú pokutu ktorá predstavuje 33% zo zápasového honoráru čo bolo 500 000 USD. Dištanc je platný spätne ku dňu zápasu. 

 

Dôvod extrémneho trestu vysvetľujú Diazovím správaním, hovorí Pat Lundvall pracovník NSAC:  "V roku 2007 stál pred nami športovec a sľuboval nám, že sa to viac krát nestane. Potom sme ho zasa riešili v roku 2012, a popri tom v roku 2009 odmietol dať vzorku na testovanie. Teraz je rok 2015, a vyzerá to tak, že predchádzajúce opatrenia boli bez efektu. Komisia mu dala dôveru a verila mu, dostal šancu zápasiť v našom štáte, no on svojím konaním ukázal voči nám veľkú neúctu."

 

Diazov správanie muselo veľmi naštvať komisiu, lebo podľa nových protidopingových pravidiel je trest za tretie používanie marihuánového metabolitu nie päť, ale iba tri roky. A druhá vec, že tento nový program ešte v tej dobe keď sa Diaz previnil ani neexistoval. Takže ani nebol trestaní podľa postupnosti nových pravidiel, a hneď mu udelili zatiaľ najtvrdší trest v histórií  MMA za používanie marihuány.

 

Diazov právnik Lucas Middlebrook upozorňoval komisiu na rozdielne výsledky vzoriek ktoré odovzdali po zápase. Odovzdali ich do kopy tri, jednu pred a dve po zápase. Prvú a tretiu vzorku skúmala firma Sports Medicine Research and Testing Laboratory a obe boli bez akéhokoľvek náznaku, že by Diaz použil nedovolené látky. Druhú vzorku skúmala firma Quest Diagnostics( firma oficiálne nespolupracuje so Svetovou Antidopingovou Agentúrou) a práve v nej našli niekoľko krát prevýšené množstvo marihuánového metabolitu. Diazov team možno spravil chybu, že nepožiadal o opätovné testovanie ďalšej vzorky na ktorú mali právo.

 

Podla právnika, sú výsledky vedecky nedôverihodné a jednoducho tomu nerozumie ako je toto možné, že v jedna je pozitívna a druhá negatývna.  Diaz sa proti rozhodnutiu odvolal a aj vyjadril nesúhlas, lebo ľudia čo používali anabolické steroidy dostali oveľa menšie tresty ako on. Diaz má 36 rokov, takže po uplynutí trestu s ním určite nemôžme rátať medzi najlepšími, aj preto je preňho rozsudok "likvidačný" a môže znamenať jeho úplný koniec kariéry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies