Ničivý Tajfún pustoší Japonsko: Vyžiadal si dve obete, od Okinavy smeruje k hlavným ostrovom

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:07 • 2 min
Ničivý Tajfún pustoší Japonsko: Vyžiadal si dve obete, od Okinavy smeruje k hlavným ostrovom

TOKIO - Prudké dažde z oslabeného, ale stále nebezpečného tajfúnu Neoguri bičovali dnes ostrovy v južnom Japonsku. Živel si dosiaľ vyžiadal dve obete na životoch a hrozí, že spôsobí rozsiahle záplavy, keď sa presúva k hlavným ostrovom krajiny, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Neoguri, ktorý tento týždeň dosiahol Okinavu ako mimoriadne silný supertajfún, sprevádzal dnes vietor s nárazmi do 162 kilometrov za hodinu. Meteorológovia však uviedli, že hlavnou obavou je teraz dážď, najmä po tom, ako časti ostrova Kjúšu, najjužnejšieho z hlavných japonských ostrovov, už minulý týždeň postihli silné lejaky.

 

Úrady varovali pred rekordnými zrážkami na Okinave, kde rieky v niektorých oblastiach vystúpili z brehov. Výzvu na evakuáciu adresovali viac než 200.000 obyvateľom, čo je menej, než bolo vyše pol miliónu ľudí v utorok.

 

Zranenia utrpelo približne 30 ľudí, prevažne pri pádoch, neboli však v ohrození života. Televízie priniesli zábery zrútenej budovy a zaplavených ulíc na Okinave.

 

 

Predstaviteľ Japonskej meteorologickej agentúry (JMA) na tlačovej konferencii povedal, že tajfún môže stále napáchať vážne škody. V teréne premočenom po nedávnom období dažďov je totiž značné nebezpečenstvo zosuvov pôdy a záplav.

 

Neoguri, jeden z najväčších tajfúnov, aký zasiahol Japonsko takto skoro počas leta, sa na poludnie miestneho času pohyboval severne cez Východočínske more rýchlosťou 25 kilometrov za hodinu. Vietor dosahoval stálu rýchlosť 126 kilometrov za hodinu, uviedla JMA.

 

 Očakáva sa, že pri Kjúšu sa centrum tajfúnu ocitne vo štvrtok dopoludnia a následne sa bude presúvať východne popri hlavnom ostrove Honšu. V Tokiu sa môžu v piatok vyskytnúť silné dažde, hlavné mesto by však Neoguri mal zasiahnuť len minimálne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies