Ničivé zemetrasenie vytvorilo pri pobreží Pakistanu malý skalnatý ostrov

NETKY.SK • 25 September 2013, 18:06 • 2 min
Ničivé zemetrasenie vytvorilo pri pobreží Pakistanu malý skalnatý ostrov

ISLAMABAD - Po utorňajšom silnom zemetrasení s magnitúdou 7,7 na juhozápade Pakistanu sa neďaleko prístavu Gvadar vynoril z Arabského mora nový malý ostrov, ktorý pomenovali Ostrov zemetrasenia. Informovali o tom dnes pakistanskí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Vedúci Národného inštitútu oceánografie Usman Ghání uviedol, že je to umelý ostrov, ktorému dáva životnosť od troch do šiestich mesiacov. "Tak, ako bude klesať teplota (zeme), sa bude pomaly ponárať," citovala ho agentúra DPA. Ostrov leží 1,5 kilometra od pobrežia v prístave Gvadar. Tím pakistanských námorných síl dorazil dnes na poludnie na ostrov a geológ vojenského námorníctva Muhammad Daníš televízii Geo povedal, že ostrov je asi 18 metrov vysoký, 76 metrov dlhý a 30 široký. "Sú tu kamene a blato a stále vypúšťa plyny". Súčasne varoval obyvateľov, aby sa na ostrov nevydávali. Voda pri obvode ostrova podľa jeho slov buble a v celej oblasti cítiť plyn, ktorý sa vznieti, keď si niekto zapáli cigaretu. Na hladine plávajú mŕtve ryby. Televízne stanice informovali, že ľudia chodia na pobrežie pozrieť sa na ostrov a dokonca plávajú na loďkách k ostrovu, z ktorého si na pamiatku berú kamene. Riaditeľ Pakistanského geologického inštitútu Zahíd Rafí povedal, že ide o masu blata a zeme, ktorú pohyb plynov uväznených pod morom vyzdvihol na povrch ako bahennú sopku. Z ostrova stúpa plyn - metán, keďže pod morským dnom v kontinentálnych šelfoch sa údajne nachádzajú rozsiahle zásoby metánu vo forme metánových hydrátov.

Nový ostrov sa pri pobreží pakistanskej provincie Balúčistan objavil po tretí raz za 15 rokov. Predchádzajúce ostrovy sa v rovnakej oblasti vynorili v rokoch 1999 a 2010 a do roka sa v mori činnosťou morských vĺn rozpadli, napísala agentúra Associated Press. Dodala, že tam, kde vznikol nový ostrov, je more hlboké iba šesť až sedem metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies