Ničivé búrky a tornáda zasiahli aj USA: Množstvo zničených domov, šesť ľudí zahynulo!

NETKY.SK • 18 November 2013, 07:40 • 2 min
Ničivé búrky a tornáda zasiahli aj USA: Množstvo zničených domov, šesť ľudí zahynulo!

WASHINGTON - Najmenej šesť ľudí zahynulo, keď sa v nedeľu Stredozápadom Spojených štátov prehnali desiatky tornád a intenzívnych búrok. Ďalších 40 utrpelo zranenia. Rozsiahle škody hlásili z viacerých miest v štáte Illinois, kde tornádo zdevastovalo veľké časti mesta Washington.

slovakia

left justify in out

K obetiam na životoch došlo práve v Illinois. Jedného mŕtveho úrady registrovali v meste Washington. V okrese Washington (v inej časti štátu) zahynuli 80-ročný muž a jeho 78-ročná sestra v búrkou zdemolovanom dome a ďalší dvaja ľudia zomreli pri tornáde v okrese Massac pri hranici s Kentucky, informovala agentúra Reuters. Štátne úrady neskôr bez bližších podrobností potvrdili ďalšieho mŕtveho, uviedla agentúra AP.

Mimoriadne vážne postihnuté je mesto Washington v Illinois, v ktorom podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) vyčíňalo "veľké a krajne nebezpečné" tornádo. "Je to smutný deň vo Washingtone. Devastácia je jednoducho neuveriteľná. Neviete si to ani predstaviť. Vyzerá to ako vo vojnovej zóne," povedal starosta Gary Manier. V 15-tisícovom meste, ležiacom 233 kilometrov juhozápadne od Chicaga, boli podľa neho zničené stovky domov. Miestny predstaviteľ Tyler Gee pre televíziu WLS-TV povedal, že keď prechádzal mestom bezprostredne po tornáde, nevedel ani povedať, na ktorej ulici sa nachádza.

V centre Chicaga došlo k výpadku prúdu, pričom na dvoch tamojších hlavných letiskách nakrátko zastavili lety. Zo zasiahnutých oblastí hlásili okrem zrútených a poškodených domov, strhnutých striech tiež vyvrátené stromy, stĺpy elektrického vedenia i viaceré úniky plynu. Úrady predpokladajú, že pod troskami budov môžu byť v suterénoch uväznení ľudia. Americký Červený kríž spolupracoval s úradmi na zriaďovaní núdzových prístreší a poskytovaní pomoci pre postihnutých.

Silné búrky a tornáda sú v tomto regióne takto neskoro v priebehu roka neobvyklé, podporil ich však vyššie teploty a silný vietor, uviedli meteorológovia. Búrkový systém sa presúval nad štáty pri severovýchodnom pobreží USA.

Presný počet obetí a celkový rozsah škôd zatiaľ nebol jasný vzhľadom na sťaženú komunikáciu a neprejazdné cesty. Rovnako upresňujú počet tornád. Webová stránka NWS ich uvádzala 65, prevažne v Illinois, odborníci však upozornili, že v niektorých prípadoch zrejme pôjde o duplicitné hlásenia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies