Ničivá búrka v Somálsku: Zahynulo najmenej 100 ľudí

NETKY.SK • 11 November 2013, 15:47 • 2 min
Ničivá búrka v Somálsku: Zahynulo najmenej 100 ľudí

BOSASO - Najmenej 100 ľudí zahynulo cez víkend v Somálsku, keď poloautonómny región Puntland zasiahla tropická búrka. Uviedol to dnes puntlandský prezident Abdirahmán Farole, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Silná búrka zasiahla mestá Bandarbyle a Eyl v sobotu a v nedeľu. Zahynulo pri nej približne 100 ľudí. Povodne zmietli do mora stovky domov a kusov dobytka," povedal Farole. "Obraciame sa na OSN, aby obetiam poskytla pomoc. V Puntlande sme založili výbor na vyšetrenie strát na životoch a materiálnych škôd. Elektrina, telekomunikácie, rybárske lode, všetko je zničené," dodal.

Vláda Puntlandu vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že nezvestné zostávajú stovky ľudí a že vyhlásila výnimočný stav v dôsledku prírodnej pohromy. Puntland sa nachádza v pomerne pokojnej severnej časti Somálska a nepokoje z posledných 20 rokov sa mu do značnej miery vyhýbajú. Zahraničné mocnosti obhajujúce voľné federálne usporiadanie Somálska a ostatným regiónom tejto krajiny ho dávajú za príklad.

Oblasť Puntlandu je bohatá na nerastné suroviny a zaujímajú sa o ňu aj odborníci na ťažbu ropy. Vláda však varuje, že v krajine rastie napätie, z čoho obviňujú islamistické hnutie aš-Šabáb, ktoré sa už podarilo vytlačiť z viacerých somálskych regiónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies