Ničivá búrka Ida zabila na severozápade USA najmenej 45 ľudí

NETKY.SK • 3 September 2021, 10:18 • 2 min
Ničivá búrka Ida zabila na severozápade USA najmenej 45 ľudí

NEW YORK - Živel zanechal státisíce obyvateľov bez elektriny. Letisko Newark v New Jersey a newyorské metro pozastavili prevádzku.

slovakia

left justify in out

Výdatné zrážky a záplavy, ktoré na severovýchod Spojených štátov priniesla rozpadávajúca sa tropická búrka Ida, pripravili o život najmenej 45 ľudí. Podľa BBC o tom v piatok informovali miestne úrady.

 

img

 

 

Kým guvernér štátu New Jersey Phil Murphy vo štvrtok večer povedal, že v dôsledku búrok prišlo o život najmenej 23 obyvateľov štátu, starosta mesta New York Bill de Blasio informoval, že zahynulo 14 obyvateľov mesta. V Pensylvánii zahynulo najmenej 5 ľudí. Mŕtvych hlásia takisto štáty Maryland a Virgínia. 

 

Murphy spresnil, že väčšina úmrtí v jeho štáte sa týka jednotlivcov, ktorí uviazli vo svojich vozidlách počas záplav. De Blasio apeloval na Newyorčanov, aby sa nevydávali na cesty, ak je to možné. Zároveň ich požiadal, aby poskytli hasičom čas na odstránenie následkov vyčíňania živlu a vrátenie mesta späť do života.

 

Prečítajte si tiež: Hurikán Ida spôsobil na Kube zosuvy pôdy! Z Havany evakuovali tisíce ľudí

 

Pozostatky tropickej búrky Ida spôsobili na východnom pobreží USA chaos a v New Yorku rekordný objem zrážok a povodne.

 

V štátoch New York a New Jersey vyhlásili úrady núdzový stav. Letisko Newark v štáte New Jersey a newyorské metro v dôsledku vyčíňania živlu pozastavili prevádzku. Asi 100-tisíc domácností v regióne bolo dočasne bez dodávok elektriny.

 

img

 

Hurikán Ida zoslabol počas pondelka nad americkým štátom Mississippi na tropickú búrku. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo zasiahol štát Louisiana ako jeden z najsilnejších zaznamenaných hurikánov v dejinách USA.

 

Americký prezident Joe Biden v reakcii na výčiny počasia upozornil, že extrémne búrky ako Ida sú pripomienkou toho, že klimatická kríza je skutočná a krajina musí byť lepšie pripravená.

 

Biden v piatok navštívi Louisianu, aby sa oboznámil s pomocou poskytnutou tomuto štátu, ktorý v nedeľu ako prvý zasiahol hurikán Ida. Bez prúdu tam zostáva viac ako 900-tisíc domácností.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies