Nicholsonová žiada prísnejšie tresty pre sexuálnych deviantov

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 17:58 • 2 min
Nicholsonová žiada prísnejšie tresty pre sexuálnych deviantov

BRATISLAVA - Sprísniť postihy voči sexuálnym deviantom, ktorí zneužívajú deti, navrhuje v parlamente poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS).

slovakia

left justify in out

 Na program marcovej schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začne v utorok (10.3.), predložila novelu Trestného zákona, ktorá sprísňuje sadzby pri trestných činoch sexuálneho zneužívania a obmedzenia osobnej slobody.

 

Poslankyňa poukazuje na medializované prípady zneužívania detí, pri ktorých páchateľ vyviazol len s podmienkou. Je presvedčená, že by malo byť povinnosťou zákonodarcu klásť zvýšený zreteľ na ochranu detí. Zamerala sa na trestné činy so sexuálnym prvkom voči deťom a im obsahovo podobné trestné činy. Pri tých sú sadzby v Trestnom zákone nastavené príliš benevolentne, domnieva sa.

"Vytvára sa tým priestor, že dlhodobá práca policajtov a vyšetrovateľov je v mnohých prípadoch zmarená rozhodnutiami sudcov, ktorí, či už z naivity, alebo z iných pohnútok vnímajú páchateľov trestnej činnosti ako bytosti, ktorým treba pomáhať všetkými nástrojmi, ktoré trestné právo ponúka, aby sa vyhli pobytu za mrežami. A keď sa už tomu vyhnúť nedá, aby za nimi trávili čo najkratší čas," odôvodňuje návrh.

 

Poslankyňa tvrdí, že "čím menší manévrovací priestor Trestný zákon ponechá súdu na jeho subjektívne rozhodovanie, tým rovnejší meter bude pre všetkých platiť". Navrhuje zvýšenie predovšetkým dolných sadzieb. Má sa tým zúžiť manévrovací priestor pri stanovovaní výšky trestu a vylúčiť možnosť, aby páchatelia závažnej trestnej činnosti vyviazli s podmienkou alebo boli po krátkom čase z výkonu trestu podmienečne prepustení.

 

Podstatné sprísnenie trestov žiada poslankyňa napríklad pre tých, ktorí cez internet navrhujú deťom stretnutie s úmyslom sexuálne ich zneužiť alebo pre výrobu detskej pornografie. V súčasnosti im hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. Po novom by to malo byť štyri až sedem rokov.

Nicholsonovej návrh ďalej napríklad dvíha dolnú hranicu pri ustanovení Trestného zákona, podľa ktorého za súlož s dieťaťom mladším ako pätnásť rokov alebo jeho sexuálne zneužitie hrozí v základnej sadzbe odňatie slobody na tri až osem rokov. Nicholsonová navrhuje spodnú hranicu posunúť na štyri roky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies