Nicholsonová žiada pre opatrovateľov vyšší príspevok, zvažuje aj podnet na Ústavný súd

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:32 • 2 min
Nicholsonová žiada pre opatrovateľov vyšší príspevok, zvažuje aj podnet na Ústavný súd

BRATISLAVA – Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) žiada vyšší príspevok pre opatrovateľov, ktorí sa doma starajú o svojich zdravotne ťažko postihnutých rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie príspevku, ktoré navrhuje ministerstvo práce, nepovažuje za dostatočné. Poukazuje, že v priemere ide iba o 30 eur. Systém prispievania na starostlivosť o zdravotne postihnutých považuje za diskriminačný, nevylučuje preto, že sa obráti na Ústavný súd SR.

 

Nicholsonová upozorňuje, že pokiaľ by sa ľudia, o ktorých sa doma stará rodina, umiestnili v domovoch sociálnych služieb, štát by na nich platil od 320 eur mesačne. Ďalších 310 eur majú posielať samosprávne kraje na prevádzku týchto zariadení. Opatrovatelia však majú nižší príspevok, čo Nicholsonová kritizuje. U ľudí v produktívnom veku to má byť v priemere 173 eur mesačne, u dôchodcov 92 eur mesačne. Má ísť asi o 56.000 opatrovateľov.

 

"Je to protiústavné. Dochádza k obrovskej diskriminácii veľkej skupiny ľudí, pretože na tých, ktorí sú v zariadeniach štát dopláca od 320 až po 900 eur mesačne a títo, ktorí ich do toho zariadenia nedali a starajú sa o nich 24 hodín denne, o ťažko zdravotne postihnuté deti, mladých ľudí, dostávajú v priemere 173 eur mesačne," povedala Nicholsonová. Žiada preto ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby im priznal minimálne 320 eur mesačne.

 

Zvýšenie navrhované ministerstvom práce považuje za marketingový ťah. Podľa jej slov ľudom, ktorí sa starajú o zdravotne ťažko postihnutých, nepomôže. "To je nič," poznamenala Nicholsonová. Avizovala, že pokiaľ ministerstvo príspevok nezvýši a neodstráni diskrimináciu, obráti sa na Ústavný súd SR. Kedy by sa tak mohlo stať nekonkretizovala, počkať chce na kroky ministerstva.

 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo predbežnú informáciu o príprave návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Samotná výška príspevku na opatrovanie by tak v závislosti od počtu opatrovaných osôb a rozsahu opatrovania mala stúpnuť zo súčasných 220,52 eura na 247,65 eura, čo podľa ministerstva predstavuje reálne zvýšenie o 27,13 eura mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona