REPORTÁŽ: Nicholsonová tvrdí, že Slovensko prišlo z Európskeho fondu až o miliardu

NETKY.SK • 8 Február 2021, 11:52 • 2 min
REPORTÁŽ: Nicholsonová tvrdí, že Slovensko prišlo z Európskeho fondu  až o miliardu

BRATISLAVA - Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásila Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA 8. februára (SITA) - Slovensko prišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ku koncu roku 2020 definitívne až o miliardu eur.   Ide o miliardu z tých nevyužitých piatich miliárd eur, ktoré sme mali k dispozícii v rámci programového obdobia 2014 až 2020. Nicholsonová si myslí, že za to môže súčasná vláda.

 

img

 

Ďalej tvrdí, že tieto financie sa dali presunúť do Európskeho sociálneho fondu, ktorý má pod patronátom rezort sociálnych vecí, práce a rodiny. Tieto peniaze pritom Slovenko mohlo podľa nej využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov, ktorí bojovali voči pandémii v prvej línii.

 

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej Slovensko je v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne najmä chybou predošlej vlády a sme na chvoste členských krajín EÚ i medzi krajín Vyšehradskej štvorky. Úroveň čerpania eurofondov zo strany našej krajiny dosiahla podľa nej len úroveň okolo 29 percent, a to aj napriek tomu, že Európska komisia (EK) vlani aspoň dvakrát intervenovala u slovenskej vlády, aby boli predmetné nevyužité peniaze presunuté tam, kde to najviac potrebuje Slovensko.

 

Ako dodala europoslankyňa, bohužiaľ sa tak nestalo, a tak sme prišli až o miliardu eur. Zároveň vyzvala vládu a samosprávy, aby sa spoločnými silami pokúsili zachrániť zvyšné štyri miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktoré sa presúvať do iného fondu nedajú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona