Nicholsonová: O rómskej reforme sme všetci počuli, avšak nikto ju nevidel

NETKY.SK • 28 Apríl 2013, 12:14 • 2 min
Nicholsonová: O rómskej reforme sme všetci počuli, avšak nikto ju nevidel

Bratislava – Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) má plné ústa rečí o rómskej reforme, avšak zatiaľ nepredložil do parlamentu žiadny zákon. Tvrdí to poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

slovakia

left justify in out

Vyzýva preto OĽaNO a Smer-SD, aby podporili jej novelu školského zákona, ktorá by zaviedla povinnú predškolskú výchovu pre všetky deti od štyroch rokov. Práve jej zavedenie by podľa nej malo byť základom rómskej reformy a pomohlo by to k tomu, aby 16-ročné deti zo sociálne znevýhodneného prostredia nekončili na úradoch práce. "Ja veľmi dúfam, že sa rómska koalícia spamätá a že začne používať zdravý rozum, prestane politikárčiť a prestane vykrikovať do vzduchu o rómskej reforme, o ktorej sme všetci počuli, ale nikto ju nikdy nevidel," vyhlásila poslankyňa. Návrh predkladá spolu so straníckym kolegom Martinom Poliačikom na májovú parlamentnú chôdzu. S rómskym splnomocnencom sa Nicholsonová podľa vlastných slov vzácne zhoduje na tom, že základom riešenia rómskej otázky je vzdelanie detí zo sociálne vylúčených spoločenstiev.

Pollák v reakcii na vyjadrenia Nicholsonovej poukázal na to, že keď bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce univerzálnym riešením rómskej problematiky bolo podľa nej zavedenie e-pay kariet a počas svojho pôsobenia nepovažovala vzdelávanie Rómov za prioritu. "Pani poslankyňa Nicholsonová mala ako hlavná riešiteľka problematiky rómskych komunít dva roky možnosť predkladať zákony, na ktorých ja pracujem v spolupráci s ministerstvami od začiatku roka. Za dva roky jej pôsobenia nebol v NR SR predložený žiadny zákon, ktorý by súvisel s riešením rómskej problematiky," podčiarkol Pollák. Dodal, že zákon, na ktorom pracuje spolu s príslušnými ministerstvami, bude predložený do parlamentu vo chvíli, kedy budú pripravené podmienky na to, aby bolo možné zaviesť ho do praxe. "Dôkazom o našom aktívnom prístupe k tejto problematike je nielen implementácia projektu zameraného na predškolskú prípravu detí a spoluprácu rodičov s materskými školami, ale aj vyhlásenie výzvy, ktorá umožňuje záujemcom získať finančné prostriedky na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl," doplnil splnomocnenec.

Zároveň vyzval liberálov, aby sa správali zodpovedne a nie populisticky, pretože mali dva roky čas, aby niečo s rómskou problematikou urobili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona