Nicholsonová: Nerómske dieťa nebude sedieť vedľa dieťaťa z osady

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 13:53 • 2 min
Nicholsonová: Nerómske dieťa nebude sedieť vedľa dieťaťa z osady

BRATISLAVA - Hrozba, že Slovensko skončí pred európskym súdnym dvorom pre segregáciu rómskych detí, predstavuje podľa poslankyne strany Sloboda a Solidarita (SaS) Lucie Nicholsonovej vážne memento s dvoma rovinami.

slovakia

left justify in out

 Štát sa podľa nej síce na papieri zaviazal nesegregovať, ale v praxi neurobil nič pre to, aby si "biele dieťa" bez problémov sadlo vedľa rómskeho z osady.
„Peniaze určené na tento účel nechal rozkradnúť jednotlivcami cudzopasiacimi na rómskej otázke s hlúpymi projektmi, namiesto toho, aby to decko z osady umyl. Nezmení to ani zhrozenie Európskej komisie,“ konštatuje Nicholsonová. 

 

Bývalá štátna tajomníčka rezortu sociálnych vecí priznáva, že na Slovensku naozaj cielene posielame deti z osád do špeciálnych (osobitných) škôl. „Tie robia po osadách doslova nábory, uplácajú rodičov, ale aj ich pani riaditeľky,“ uvádza Nicholsonová. Dôvodom sú podľa nej peniaze, keďže v špeciálnych školách sú vyššie normatívy na žiaka. Štát si tak podľa poslankyne liberálov vedome vyrába armádu analfabetov, ktorí nikdy nebudú schopní pracovať a uživiť samých seba. Onedlho na tejto armáde podľa nej stroskotá náš solidárny dôchodkový systém. 

 

„Preto je dobré, že si problém všimla Európska komisia. Ak to povedie napríklad k riešeniu povinnej predškolskej výchovy v osadách, profitovať z toho budeme všetci. Návrh zákona o povinnej predškolskej výchove pre deti z osád predkladám aj na májovú schôdzu,“ dodáva poslankyňa. 

 

Nicholsonová nesúhlasí s námietkou EK, že na školách sa segreguje na základe rasy alebo etnika. „V bratislavskej škole vedľa seba v jednej lavici sedí rómske dieťa s nerómskym. K deťom z osád si to 'biele dieťa' nesadne nie pre farbu pleti, ale preto, že je neumyté, zapácha, má vši a svrab, je hladné, nesústredené, nemá školské potreby, lebo rodičia ich predali alebo nimi založili oheň v chatrči, a nestíha učivo, lebo nechodilo do škôlky,“ vysvetľuje zákonodarkyňa liberálov. 

 

Európska komisia by si podľa jej slov mala uvedomiť, že jej eurofondy na Slovensku sa rozkradli. „Brusel alibisticky zatvára oči, EK ide riešiť, že segregujeme, avšak jedno je isté, kým to dieťa z osady neumyjeme v komunitnom centre a neprejde škôlkou, aby bolo na školu pripravené, niet toho zákona, ktorý by prinútil sedieť 'biele dieťa' vedľa toho z osady,“ uzatvára 

 

Európska komisia začala v stredu 29. apríla voči Slovensku konanie pre nerovnaký prístup k vzdelávaniu rómskych detí. Slovensko porušilo v prípade nerovnakého prístupu k vzdelávaniu rómskych detí antidiskriminačný zákon Európskej únie, uvádza sa v spoločnej tlačovej správe organizácií Amnesty International, Európska sieť proti rasizmu, Európske centrum pre práva Rómov a Nadácia otvorenej spoločnosti. Slovensko je tak druhým štátom po Českej republike, voči ktorému komisia vedie v tomto prípade konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies