Nicholsonová:„Nehovorme o sociálnej Európe, kým rómske deti umierajú na podvýživu."

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 13:32 • 2 min
Nicholsonová:„Nehovorme o sociálnej Európe, kým rómske deti umierajú na podvýživu."

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska únia nemôže hovoriť o budovaní sociálnej Európy, kým budú deti v rómskych osadách zomierať na podvýživu a respiračné ochorenia. Upozornila na to vo štvrtok poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), ktorá v pléne europarlamentu iniciovala diskusiu na tému rómskych osád v krajinách EÚ. Informuje spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Nicholsonová v predvečer Svetového dňa Rómov, ktorý si medzinárodné spoločenstvo pripomína 8. apríla, upozornila, že Únia zlyháva v riešení problémov v rómskych osadách, lebo naráža na absolútnu politickú neochotu členských štátov túto situáciu riešiť.

 

„EÚ prijíma stratégie a vytvára peňažné rezervy, ale vlády členských štátov na to zvysoka kašlú. Trpia tým nielen Rómovia v osadách, ale aj nerómovia žijúci v ich blízkosti," opísala situáciu. Pripomenula, že aj počas nedávnej návštevy delegácie EP po rómskych osadách na Slovensku europoslanci videli fetujúce, hladné a uzimené malé deti v osadách, v ktorých sa za posledné roky a za všetky tie milióny eur z eurofondov nič nezmenilo.

 

img

 

„Pár kilometrov na východ od našej inštitucionálnej bubliny sú v rôznych členských štátoch rómske separované a segregované osady. A v nich aj napriek mieru zomierajú deti na podvýživu, na respiračné ochorenia, po nociach ich obhrýzajú potkany, majú svrab a vši. Sú uzimené a hladné. Mnohé –násťročné dievčatá sa utiekajú k prostitúcii, aby sa mohli najesť. V mnohých rómskych osadách žijú tisíce ľudí bez prístupu k pitnej vode, bez plynu a bez elektriny, bez prístupu ku kvalitnému vzdelaniu, k zamestnaniu, k zdravotnej starostlivosti," uviedla poslankyňa v pléne EP.

 

Zdôraznila, že aj toto bolo možné vidieť počas pobytu delegácie EP v osadách na Slovensku, a upozornila, že rovnaká situácia je aj v Rumunsku, Bulharsku, Českej republike alebo v Maďarsku.

 

„Ide o milióny ľudí, Európanov, ktorých životné podmienky sú nezlučiteľné s tým, čo tu my v bruselskej bubline nazývame budovaním sociálnej Európy," skonštatovala Nicholsonová.

 

img

 

Podľa jej slov ide o jasný príklad permanentného nedodržiavania základných ľudských práv a princípov právneho štátu, a to nielen ľudí v osadách, ale aj ľudí žijúcich v ich blízkosti. Odkázala, že stratégie, ktoré sú na papieri, v praxi neplnia svoj účel.

 

„Ja sa pýtam, kam išli všetky tie miliardy eur z eurofondov, keď v osadách nie je kanalizácia a v daždi sa tam ľudia brodia po členky vo vlastných výkaloch?" uviedla počas svojho vystúpenia.

 

Poslankyňa pripomenula, že politika smerujúca k inklúzii Rómov zo segregovaných osád zlyháva najmä kvôli politickej ľahostajnosti a nevôli vlád členských štátov EÚ. Dodala, že implementácia zmysluplných projektov na prístup k bývaniu, ku škôlkam a kvalitnému vzdelaniu, k trhu práce, ako aj projekty sociálnej inklúzie na národnej úrovni by mali byť jednou z podmienok pre ďalší prístup členských štátov k eurofondom. Pretože ide o základné ľudské práva, a tie sú pilierom právneho štátu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies