Nicholsonová navrhuje pre odoberanie detí poslanecký prieskum

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 11:13 • 2 min
Nicholsonová navrhuje pre odoberanie detí poslanecký prieskum

BRATISLAVA – V prípadoch odoberania detí na základe rozhodnutia súdu by mal byť spravený poslanecký prieskum.

slovakia

left justify in out

Navrhla to dnes na zasadnutí výboru NR SR pre sociálne veci podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), a to v súvislosti s posledným prípadom násilného odobratia sedemročného Marca v škole v obci Brehy (okr. Žarnovica). Poslankyňa za SaS Natália Blahová má totiž podľa nej informácie o ďalších desiatich podobných prípadoch po celom Slovensku. Tá pripravuje podobný návrh na prieskum vo svojom výbore NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

V poslaneckom prieskume by Nicholsonová chcela nahliadnuť do spisov k jednotlivým prípadom a pozrieť sa na videonahrávky výkonov rozhodnutia súdu. Na základe toho by mali poslanci zistiť, či išlo o individuálne alebo systémové zlyhanie. Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská ju však upozornila, že to pre ochranu osobných údajov nebude možné. Vyzvala ju však, aby jej údaje o prípadoch poskytla a rezort ich začne vyšetrovať. Zároveň ju prekvapilo, že majú poslankyne údaje o iných prípadoch a aj to, že ľudia sa neobrátili priamo na ministerstvo spravodlivosti. „Budem rada, keď dáte údaje ministerstvu, všetky prípady prešetríme, či došlo k zlyhaniu. Nemôžeme ísť do merita veci, keďže rozhodnutie je právoplatné a vykonateľné, no odborníci sú schopní z nahrávok posúdiť zásah,“ vysvetlila. Výkon rozhodnutia je však podľa nej vždy nejakým spôsobom násilný, keďže ide o výkon, ktorý niekto nechce rešpektovať. Malo sa to však spraviť s prihliadnutím na to, že išlo o dieťa.


Lucia Nicholsonová údaje o ďalších prípadoch ministerstvu spravodlivosti predloží, no má pochybnosti. Ako povedala, „nepredikujme, nemôžeme povedať, že išlo o zlyhanie jednotlivca, keď podľa mňa išlo o zlyhanie systémové, len ak si to priznáme, potom vieme robiť zmeny“. Má totiž obavu z toho, že keď v prípade Marca rozhodli o zlyhaní jednotlivca, budú takto posudzovať aj všetky ostatné. V prieskume tak chce podpredsedníčka parlamentu skúmať výkon rozhodnutia, nie rozhodnutia ako také, pričom im k tomu poslúži nahrávka. Lucia Nicholsonová ocenila, že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ako aj minister práce Ján Richter boli schopní zhodnotiť, že v prípade malého Marca nešlo o správny postup. Očakáva, že na základe nahrávok k ďalším prípadom budú vedieť zhodnotiť, či bol výkon rozhodnutia súdu štandardný alebo nie, a následne budú vedieť na to upozorniť aj orgány činné v trestnom konaní.


Poslanec za Smer-SD Ján Podmanický s prieskumom súhlasí, ak existuje akékoľvek podozrenie, že k takým prípadom dochádza. Zdôraznil, že by z toho nemali robiť politiku. Treba však podľa jeho slov požiadať o spoluprácu ministerstvo spravodlivosti, ktoré má právo vstúpiť do spisov. „Ak by sme nemohli do spisu vstúpiť, nič by sme nevyriešili,“ poznamenal.


Vyšší súdny úradník, ktorý Marca v škole v obci Brehy odobral, na Okresnom súde v Žiari nad Hronom od dnešného dňa nepracuje. Sociálna pracovníčka, ktorá bola v škole s ním, však podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša nepochybila. Podľa neho komunikovala s matkou aj s maloletým, upokojovala ho. Lucia Nicholsonová mu však oponovala, že učiteľka, ktorá bola pri výkone, ju vyzývala, aby s dieťaťom komunikovala, no nestalo sa. Poslanci výboru sa tak jednoznačne zhodli na tom, že treba posilniť právomoci a kompetencie sociálnych pracovníkov. Pripustil to aj šéf rezortu práce Richter, podľa ktorého by mali mať sociálni pracovníci pri odnímaní dieťaťa väčšie právomoci, možno až právo pozastaviť výkon súdneho rozhodnutia, ak bude proces neadekvátny.


Rokovanie parlamentného sociálneho výboru jeho predsedníčka Alena Bašistová (Sieť) odročila na utorok 24. mája na 8:00, dôvodom bol začiatok rokovacieho dňa štvrtej schôdze Národnej rady SR. Zároveň predstavila návrh uznesenia, podľa ktorého by mali ministerstvá práce a spravodlivosti v júni predložiť informácie o systémových zmenách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies