Nicholsonová: Martvoň je 'kazítkom' parlamentu

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 11:59 • 2 min
Nicholsonová: Martvoň je 'kazítkom' parlamentu

BRATISLAVA – Ak slovenský parlament má nejaké 'kazítko', tak tým 'kazítkom' je podľa poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej poslanec Smeru-SD Anton Martvoň.

slovakia

left justify in out

„A zaujímalo by ma, kto vás sem implantoval, či výrobca, distribútor alebo predajca,“ povedala v rozprave k novele zákona o ochrane spotrebiteľa a priestupkoch Nicholsonová. Návrhom chcú poslanci vládnej strany Otto Brixi a Anton Martvoň v spotrebiteľských výrobkoch zakázať tzv. kazítka, teda súčiastky, ktoré skracujú životnosť prístrojov. Poslankyňa liberálov diskusiu o kazítkach označila za absurdnú, pripomína jej konšpiračné teórie Tibora Eliota Rostasa.

 

Opoziční poslanci novele vyčítali, že je zle napísaná, reaguje na niečo, čo neexistuje a v konečnom dôsledku spotrebiteľa poškodí. Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič a poslanec za SaS Juraj Droba sa Martvoňa pýtali, či vie o konkrétnom výrobcovi a konkrétnom kazítku. Ak výrobca úmyselne deštruuje svoj produkt, ide podľa Drobu sám proti sebe a svojmu dobrému menu, čo je v priamom protiklade s cieľom podnikania. Martvoňa Viskupič upozorňoval, že podľa znenia, ktoré naformuloval, akákoľvek súčiastka, ktorá sa v prístroji pokazí skôr ako ostatné, môže byť označená za kazítko. Súdy a výrobcovia tak môžu čeliť množstvu sporov. Droba poslanca Smeru vyzval predložený návrh stiahnuť, podľa neho ide o legislatívnu katastrofu roka.

 

Člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina opakovane zdôrazňoval, že novela tak, ako je napísaná, spotrebiteľov poškodí. „Naozaj spotrebiteľom hrozí, že tu v zásade nebude čo kúpiť, lebo sa tu každý bude báť niečo dodať,“ konštatoval. Návrh podľa jeho slov môže priniesť zdraženie výrobkov. „Ak to pustíme do sveta v takomto znení, vyjdeme na posmech v celej slušnej Európe,“ poznamenal. V Číne Hlina strávil viacero rokov a poslancom pripomenul čínske heslo – výrobok za jeden dolár má kvalitu jedného dolára. Číňania podľa jeho slov vyrobia všetko, tlak na znižovanie cien je však enormný a za minimálne náklady podľa Hlinu nikto nemôže očakávať vysokú kvalitu. Omnoho viac ako „zákon o mimozemšťanoch“ trápia Hlinu miliardové zákazky na obchvat Bratislavy, ktoré pripravuje minister dopravy Ján Počiatek, a PPP-projekt na výstavbu Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorý chystá minister zdravotníctva Viliam Čislák. „Zadlžujú moje deti a vaše deti,“ komentoval oba projekty Hlina.

 

Diskusia o kazítkach pokračuje od štvrtkového večera. Výrobca, dovozca, dodávateľ a predávajúci podľa návrhu poslancov Smeru nesmú upraviť výrobok tak, že v dôsledku jeho používania, plynutím času alebo iným vonkajším zásahom dôjde mimo obvyklého opotrebenia k cielenému zníženiu kvality, použiteľnosti alebo skráteniu životnosti výrobku. Právna norma zakazuje výrobcovi, dovozcovi, dodávateľovi a predávajúcemu do výrobku vložiť súčasť, ktorá povedie alebo môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku alebo jeho nefunkčnosť, prípadne spôsobí poruchu výrobku, ktorá by nevznikla, keby výrobok neobsahoval túto súčasť.

 

„Týmto návrhom chceme postihnúť praktiky evidované už aktuálne v niektorých členských štátoch Európskej únie a založené na zakomponovaní tzv. kazítok do výrobkov, ktoré majú spôsobiť, že výrobok po istom čase alebo inom zásahu (napríklad softvérovom) stratí vlastnosti a stane sa chybným spravidla v čase krátko po uplynutí záručnej doby,“ vysvetľujú Brixi a Martvoň.

 

Za vkladanie takýchto súčiastok navrhujú výrobcov, respektíve dovozcu, dodávateľa a predávajúceho sankcionovať, a to v priestupkovom konaní do výšky 66 000 eur, pri opakovanom porušení do 166 000 eur a pri ohrození zdravia či života do sumy 332 000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona