Nicholsonová chce vyšší štátny príspevok na sociálne služby

NETKY.SK • 28 November 2016, 16:22 • 2 min
Nicholsonová chce vyšší štátny príspevok na sociálne služby

BRATISLAVA - Štát by mal podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej zvýšiť finančný príspevok na poskytovanie sociálnych služieb. Ako uviedla počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely zákona o sociálnych službách, príspevok od štátu sa totiž nezvyšoval už niekoľko rokov. Podala preto pozmeňujúci návrh, aby sa štátny príspevok na jedného prijímateľa sociálnej služby zvýšil z 320 eur na 435 eur mesačne.

slovakia

left justify in out

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter na jej vystúpenie reagoval tým, že vyššie územné celky rátajú na budúci rok so zvýšením prostriedkov na financovanie sociálnych služieb o 12,5 mil. eur, z toho 3 mil. eur majú ísť pre súkromných poskytovateľov. Rezort práce pritom pripravuje novú legislatívu pre sociálne služby so zvýšením prostriedkov na túto oblasť oproti súčasnosti o viac ako 100 percent. "Stále však hovoríme len o príspevku zo strany štátu, ktorý nemá pokryť celé náklady,“ povedal.


Samotným návrhom novely zákona o sociálnych službách sa má zaviesť starostlivosť o deti do troch rokov v detských jasliach ako sociálna služba. Ako sociálna služba sa má stanoviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má toto dieťa zverené do osobnej starostlivosti, vykonáva zárobkovú činnosť, alebo študuje na strednej škole alebo vysokej škole.


Detské jasle bude môcť prevádzkovať samospráva, živnostník, či nezisková organizácia. Prevádzka takýchto zariadení však bude podliehať prísnym požiadavkám na hygienu, priestorové vybavenie, či ich personálne zabezpečenie. "Navrhovanou právnou úpravou sa bude táto starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania," tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.


Medzi tieto podmienky má patriť zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom vyššom územnom celku, priestorové a hygienické podmienky, kvalifikačné predpoklady, personálne štandardy, vecný rozsah poskytovaných odborných činností, obslužných činností a ďalších činností a spôsob ich vykonávania.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies