Nicholsonová chce bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:02 • 2 min
Nicholsonová chce bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry

BRATISLAVA - Bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi navrhuje v novele zákona o zdravotnej starostlivosti nezaradená poslankyňa Lucia Nicholsonová. Ak by sa tieto osoby dobrovoľne rozhodli podstúpiť sterilizáciu, zákrok by sa plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nieto ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpil," argumentuje Nicholsonová.

Podľa platného stavu možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie. Porozumenie a súhlas vyjadrí pacient podpisom pod písomný informovaný súhlas. Od okamihu podpisu informovaného súhlasu do vykonania zákroku musí potom ešte uplynúť minimálne 30 dní, počas ktorej je možné informovaný súhlas odvolať. Nicholsonovej novela zachováva súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá bude aj naďalej vykonávaná výlučne na základe písomnej žiadosti. Nemení sa ani lehota, keď od podpisu informovaného súhlasu po zákrok musí uplynúť minimálne 30 dní. "Podľa návrhu bude musieť byť pri podpise informovaného súhlasu prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, ako napríklad ošetrujúca zdravotná sestra. Osoba, ktorá sa rozhodne podstúpiť dobrovoľnú sterilizáciu, bude môcť požiadať o prítomnosť ďalšieho svedka na základe vlastného výberu. Poskytovateľ bude povinný tejto osobe umožniť prítomnosť pri podpise informovaného súhlasu," vysvetľuje Nicholsonová. 

V súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republiky na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa. Predkladaný návrh podľa poslankyne nebude mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti, pretože bezplatná sterilizácia bude prístupná len pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, respektíve majú viac ako 35 rokov a minimálne tri deti.

Podľa poslankyne je potrebné vyjasniť si prípadné stereotypy a používané pojmy. Sterilizácia sa podľa nej mnohokrát zamieňa s kastráciou. "Je nevyhnutné zdôrazniť, že pri sterilizácií nedochádza k vybratiu pohlavných orgánov. U žien aj naďalej dochádza k menštruácií, a rovnako prechádzajú procesom menopauzy. Jediné, čo je odlišné, je možnosť otehotnenia. Tieto ženy rovnako ovulujú ako ženy, ktoré nepodstúpili sterilizáciu. Rovnako ako u žien, ani u mužov nedochádza k žiadnym vonkajším zmenám. V prípade sterilizácie muža ide o jednoduchý chirurgický zákrok, ktorý sa vykonáva ambulantne v lokálnej anestézie a trvá zhruba 10 - 15 minút," konštatuje Nicholsonová. Podľa nej ide síce o nezvratný zákrok, ktorý však aj vďaka medicínskemu pokroku úplne nevylučuje možnosť otehotnenia. Stále je možné splodiť dieťa prostredníctvom umelého oplodnenia. "Sterilizácia v prípadoch, keď má pár, prípadne aj jednotlivec vlastné deti, a už v budúcnosti neplánuje mať potomstvo, je jedným z najistejších spôsobov trvalej antikoncepcie. Samozrejme, najväčší vplyv na využívanie sterilizácie ako antikoncepčnej metódy má na jednej strane liberálna zákonná úprava (ktorú máme momentálne v aj Slovenskej republike), ale aj jej finančná dostupnosť," uvádza v návrhu poslankyňa. Návrh podľa nej nezmierňuje podmienky na podstúpenie sterilizácie. Práve naopak, vo väčšine ustanovení zvyšuje nielen právnu, odbornú, ale aj etickú ochranu osôb, ktoré sa rozhodnú tento zákrok podstúpiť. "Keďže hovoríme o zákroku s celoživotnými dôsledkami, osoby, ktoré tento zákrok podstupujú by mali mať možnosť mať pri sebe aj svedka, ktorého si sami pri podpise informovaného súhlasu zvolia. Ide o nové opatrenie, ktoré by malo okrem zvýšenie právnej ochrany podporiť tieto osoby aj po psychickej stránke," uzatvára Nicholsonová. 

V roku 2002 prijal Európsky parlament rezolúciu o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach, v ktorej okrem iného konštatuje, že pre obmedzenú dostupnosť a vysoké náklady na primeranú antikoncepciu ako aj chýbajúce poradenské služby v strednej a východnej Európe zostáva interrupcia stále základným prostriedkom na reguláciu pôrodov. Interrupcia je v zásade dosiahnuteľná za menší poplatok alebo bezplatne, zatiaľ čo antikoncepcia je drahá ako tretina platu. V súvislosti s tým rezolúcia nalieha na vlády členských krajín a krajín uchádzajúcich sa o členstvo, aby sa usilovali o poskytovanie bezplatných alebo za malý poplatok antikoncepčných prostriedkov a služieb pre sexuálne a reprodukčné zdravie, sociálne slabším skupinám, napríklad mladým ľuďom, národnostným menšinám a sociálnym menšinám a aby zabezpečili ľuďom žijúcim v chudobe lepší prístup k službám pre reprodukčné a sexuálne zdravie a predovšetkým im ponúklo možnosť výberu antikoncepcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies