Nicholsonová: Brusel si nevie dať rady s rómskymi rodinami v parku

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:42 • 2 min
Nicholsonová: Brusel si nevie dať rady s rómskymi rodinami v parku

BRATISLAVA - Belgické úrady spolu s tamojšími mimovládnymi organizáciami si nevedia poradiť so štyrmi slovenskými rómskymi rodinami, ktoré sa zabývali v bruselskom parku Maximilian.

slovakia

left justify in out

Belgické autority sú šokované, že asi 20 rómskych detí spí v parku na zemi, informovala agentúru SITA poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová zo strany SaS. "Nech si belgickí úradníci skúsia predstaviť, že majú 700 rómskych osád a nie štyri rodiny. V nich žije tak do 300-tisíc dospelých a detí a tie deti spia v chatrčiach na udupanej hline. Väčšina z nich chodí do špeciálnych škôl, sú zanedbávané, zneužívané, špinavé a hladné. Dospelí nepracujú už po niekoľko generácií a spoliehajú sa výlučne na pomoc štátu, lebo štát si ich na to naučil,“ upozornila. Ako pokračovala, "takýto obraz osady nemali možnosť vidieť pri návštevách Slovenska, pretože ich dostatočne včas oznamujú a my sa dostatočne včas pripravíme".

 

Brusel podľa jej slov nemôže za stav našich rómskych osád, ale teraz, keď ich má v parku, by sa mohli úradníci konečne zobudiť. "Mohli by sa začať zaujímať o to, čo v skutočnosti robí Slovensko so stovkami miliónov eur, ktoré nám posielajú na riešenie rómskej otázky,“ poznamenala Nicholsonová. Podľa nej skončili stovky miliónov eur kade-tade, len nie v rómskych osadách. "Nepoužili sme ich na vznešený cieľ sociálnej inklúzie Rómov, ale na inklúziu niektorých politických strán do parlamentu až vlády, alebo na inklúziu jednotlivcov či organizovaných skupín do klubu majetných s veľkými domami a hlbokými bazénmi,“ dodala poslankyňa za SaS. 

 

Lucia Nicholsonová tvrdí, že škandalózne sociálne podniky za prvej Ficovej vlády v hodnote viac ako 11 miliónov eur boli toho exemplárnym príkladom, a to je len vrchol ľadovca. "Okrem toho dva futbalové kluby mali za 700-tisíc eur vzdelávať Rómov z osady, ako si založiť vlastný biznis. Podporil sa aj projekt výučby PC programátorstva v osade, projekt merania IQ Rómov a ďalšie stovky projektov," priblížila pre agentúru SITA. Riešenie rómskej otázky nie je podľa nej práve naša silná stránka. "Je najvyšší čas sa nad tým zamyslieť a nie kŕmiť Slovensko držhubnými eurofondami,“ uzavrela. 

 

Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák vie o rómskych rodinách zo Slovenska, o ktoré sa začali belgické médiá zaujímať, pretože sa spolu s malými deťmi usídlili v jednom z belgických parkov. "Pomáhame všetkým občanom, ktorí sú v núdzi,“ zdôraznil šéf rezortu zahraničia. Dodal však, že tieto rómske rodiny sa na slovenské inštitúcie neobrátili a kedykoľvek sa môžu vrátiť späť na Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona