Nicholson vypovedal v kauze týraných rómskych chlapcov: Nie som agentom zahraničnej tajnej služby!

NETKY.SK • 8 August 2014, 15:27 • 2 min
Nicholson vypovedal v kauze týraných rómskych chlapcov: Nie som agentom zahraničnej tajnej služby!

KOŠICE - Investigatívny novinár Tom Nicholson dnes na pojednávaní na Okresnom súde Košice II odmietol, že by bol agentom zahraničnej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Na súde vypovedal pod prísahou ako svedok v kauze šikanovania rómskych detí na policajnej stanici v Košiciach z marca 2009, o ktorej písal ako prvý novinár.
     

"Nie som agentom zahraničnej spravodajskej služby. V živote som neprišiel do styku s agentom zahraničných spravodajských služieb," povedal Nicholson, známy aj knihou o kauze Gorila, na priamu otázku jedného z obhajcov obvinených expolicajtov. 
     

V prípade podľa obvinení a zverejneného videozáznamu z mobilného telefónu vtedajší košickí policajti rómskych chlapcov ponižovali, nútili ich vyzliecť sa či navzájom sa fackovať. Zo zneužívania právomocí verejného činiteľa obžalovala generálna prokuratúra desať Košičanov. CD-disk s predmetnými videonahrávkami dostal Nicholson do redakcie denníka Sme poštou. Obálku s CD-diskom a sprievodným listom našiel v redakcii v apríli 2009 na stole. Obhajca zdôvodnil svoju otázku o jeho príslušnosti k tajným službám tým, že Slovensko už malo rôzne skúsenosti s tým, že niekto niečo našiel na stole.
     

Nicholson priblížil, že k CD-čku bol pripojený list. Podľa neho zásielku poslala žena, ktorej synovec je policajtom. List však nebol podpísaný a bol bez adresy odosielateľa. Videozáznam sa vedenie novín rozhodlo zverejniť a odovzdať vtedajšiemu hovorcovi Ministerstva vnútra SR Erikovi Tomášovi. "Bolo nám jasné, že (na videozázname-pozn.) dochádza k trestným činom, ale aj k neľudskému zaobchádzaniu s maloletými," povedal novinár. V odpovedi na otázku obhajcov zároveň odmietol, že by sa s obsahom videozáznamu v redakcii manipulovalo. 
     

Súd v danej kauze sa začal ešte v novembri 2010, pre dlhodobú práceneschopnosť členky senátu sa však vec vrátila na začiatok a vlani v septembri začal obnovený proces. Videonahrávku, ktorá zachytávala ponižovanie chlapcov, súd ako dôkaz nepripustil s odôvodnením, že nebol získaný zákonným spôsobom. Obžaloba je tak odkázaná najmä na výpovede svedkov. Obžalovaní expolicajti vinu odmietajú.
     

Podľa obvinení predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice - Juh šesť mladých Rómov vo veku od desať do 16 rokov, ktorí boli podozriví z lúpežného prepadu dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí údajne troch chlapcov pohrýzli. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa vzájomne udierali a potom bozkali. Príslušníci si to nakrúcali na videozáznam a vysmievali sa im z rómskeho pôvodu. Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa do desiatich sekúnd vyzliekli. Jedného z chlapcov mal policajt zavesiť na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby policajt priložil k hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal Rómovi prikázať, aby mu oblízal topánku, a potom, aby lopatou udrel ďalšieho z mladíkov. Obžaloba sa u štyroch policajtov týkala aj vydierania.
     

Ako svedok vypovedal dnes aj vyšetrovateľ vtedajšieho lúpežného prepadu dôchodkyne, ktorý na policajnom obvodnom oddelení videl zadržaných chlapcov a neskôr po prevoze ich aj v prítomnosti rodičov vypočúval. Ich šikanovanie na policajnej stanici nevidel. Pred súdom uviedol, že chlapci v jeho prítomnosti neboli zranení, neplakali, ani sa nesťažovali na zdravotné ťažkosti. "Zadržané osoby boli v dobrom stave. Trochu ma prekvapilo, že so mnou spolupracovali v tom zmysle, že dobrovoľne popisovali nielen svoju činnosť, ale aj konanie ostatných," povedal. Keďže niektorí rodičia sa pred ním sťažovali na postup polície voči deťom, odkázal ich na policajnú inšpekciu. Keď neskôr uvidel video so šikanovaním detí, prekvapilo ho to. "S takým niečím som sa vo svojej praxi nestretol," konštatoval.
     

Pojednávanie bude pokračovať v októbri vypočutím ďalších svedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies