Nichols: WADA dlhodobo vedela o dopingu v ruskom športe

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 16:29 • 2 min
Nichols: WADA dlhodobo vedela o dopingu v ruskom športe

MOSKVA - Svetová antidopingová agentúra (WADA) dlhodobo vedela o systematickom dopingu v ruskom športe. V rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS to povedal informátor Vitalij Stepanov.

slovakia

left justify in out

Ten podľa vlastných slov poslal do agentúry 200 e-mailov a 50 listov, v ktorých odkryl pozadie podvodov. WADA mu ale údajne odpovedala, že nemá právomoc spustiť vyšetrovanie vnútri krajiny.

 

WADA ho vraj napokon po tri roky trvajúcej korešpondencii nasmerovala na nemeckú televíznu stanicu. Tá pripravila v roku 2014 dokument, na základe ktorého neskôr spustili vyšetrovanie dopingu v Rusku. Stepanov je bývalý zamestnanec ruského antidopingového výboru, jeho manželka Julia bežkyňou na 800 metrov.

 

Hovorca WADA Ben Nichols tvrdí, že do roku 2015 nemala agentúra možnosť vlastného vyšetrovania a obávali sa, že zverejnenie informácií v tom čase by mohlo dostať Stepanova do nebezpečenstva. "Až keď sme dostali viac právomocí v roku 2015, tak sme bez váhania konali a vytvorili nezávislú komisiu, ktorá spustila vyšetrovanie," povedal Nichols pre agentúru AP.

 

Stepanov v dokumente CBS s názvom "60 minút" hovoril aj o tom, že kvarteto ruských zlatých medailistov zo ZOH 2014 v Soči dopovalo. Ruský minister športu Vitalij Mutko označil výpovede Stepanova za "špekulácie". "Všetky Stepanovove údajné odhalenia majú špekulatívny charakter a nezakladajú sa na pravde," vyhlásil Mutko pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies