Nicholas Winton si v Prahe prevezme Rad Bieleho leva

NETKY.SK • 10 Október 2014, 15:22 • 2 min
Nicholas Winton si v Prahe prevezme Rad Bieleho leva

PRAHA - Sir Nicholas Winton, ktorý zachránil stovky židovských detí pred nacistami, príde do Prahy, kde si 28. októbra prevezme z rúk prezidenta Miloša Zemana Rad Bieleho leva.

slovakia

left justify in out

Winton tohto roku oslávil 105. narodeniny a pre podlomené zdravie cestu do Prahy pôvodne neplánoval. Rad Bieleho leva je najvyššie štátne vyznamenanie Českej republiky. Povodne ho udeľovali osobám, ktoré sa zvlášť vynikajúcim spôsobom zaslúžili o Československo, a to od roku 1922.

 

Správa o príchode Sira Wintona do Prahy je prekvapujúca, lebo na jar tohto roku jeho rodina uviedla, že 105-ročný záchranca pre chatrné zdravie asi nebude môcť do Prahy doraziť. Kritici namietali, že Zeman mal ísť za Wintonom do Anglicka a rad mu odovzdať tam. 

 

Skromný Brit zorganizoval pred vypuknutím druhej svetovej vojny prevoz 669 československých židovských detí do Británie. Prvý vlak s deťmi odišiel v máji 1939. Vlak, ktorý mal odísť z Prahy 1. septembra 1939 s ďalšími 250 deťmi, už nacisti vypraviť zakázali. O Wintonových zásluhách verejnosť dlho nevedela. Pomohla ich zverejniť historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povedomia verejnosti sa Winton dostal vďaka dokumentu BBC z roku 1988. 

 

V máji tohto roku objavil americký archivár medzi vládnymi dokumentmi list, ktorý Nicholas Winton poslal v máji 1939 americkému prezidentovi Franklinovi Delanovi Rooseveltovi. Žiadal v ňom o prijatie ohrozených židovských detí z územia bývalého Československa. Americká vláda ich však v liste odmietla. 

Rad Bieleho leva nebude prvým ocenením, ktoré Sir Winton v Česku dostane. V roku 1998 ho Václav Havel vyznamenal Radom T. G. Masaryka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies