Nič nebráni tomu, aby bol na tejto schôdzi NRSR zvolený riaditeľ RTVS

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 06:34 • 2 min
Nič nebráni tomu, aby bol na tejto schôdzi NRSR zvolený riaditeľ RTVS

Nič nebráni tomu, aby bol na tejto schôdzi NRSR zvolený riaditeľ RTVS - Politika Neexistuje žiadne rozhodnutie žiadneho orgánu, ktorý by potvrdil názor opozície, že pri odvolávaní generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemko

slovakia

left justify in out

img

Neexistuje žiadne rozhodnutie žiadneho orgánu, ktorý by potvrdil názor opozície, že pri odvolávaní generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej bol porušený zákon. "Nie je žiadna prekážka, Národná rada (NR) SR môže voliť nového riaditeľa RTVS už na tejto schôdzi," vyhlásil po dnešnom rokovaní rozšíreného predsedníctva Smeru-SD premiér a zároveň predseda strany Robert Fico.
      Reagoval tým na otázku, či Smer-SD v reakcii na kritiku odvolania Zemkovej, prípadne s prihliadnutím na možnosť obštrukcie hlasovania zo strany opozície, voľbu nového generálneho riaditeľa RTVS neodloží.
      "Aj my, keď sme boli v opozícii, sme mali často názor, že to, čo urobila väčšina, nebolo v súlade so zákonom, alebo to nebolo demokratické, alebo, že to bolo v rozpore s ústavou. Avšak opozícia nemá postavenie Ústavného súdu (ÚS) SR," dodal predseda Smeru-SD.
      "Bude to tajná voľba. Poslanci NR SR si vyberú z kandidátov, ktorí sa už predstavili. A aký postup zaujme opozícia, to je v jej rukách. Môže to aj odbojkotovať, ale nič to nepomôže, lebo NR SR bude aj tak uznášaniaschopná," poznamenal premiér. Dodal, že presne opačná situácia je v prípade voľby generálneho prokurátora, kde by vládna strana mohla prikročiť k voľbe, ale čaká na rozhodnutie ÚS vo viacerých vážnych podaniach.
      Prihlášky do voľby na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska doručilo do uzávierky 17. júla mediálnemu výboru parlamentu 11 kandidátov - Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt, Jozef Zima, Štefan Dlugolinský a Marián Ostatník.
      Formálne podmienky, aby mohli postúpiť na verejné vypočutie, ktoré sa bude konať v pondelok 30. júla, splnili Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima a Marián Ostatník. Dlugolinský a Ruppeldt boli vyzvaní, aby chýbajúce dokumenty doplnili do termínu vypočutia.
      Poslednú generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna. Opozícia sa okrem dvoch poslancov OĽaNO na hlasovaní nezúčastnila. Dôvodom na odvolanie Zemkovej bolo to, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková, aj opoziční poslanci považujú jej odvolanie za protizákonné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies