Nič z medializovaných káuz spojených s mojím menom nie je pravda

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:11 • 2 min
Nič z medializovaných káuz spojených s mojím menom nie je pravda

Nič z medializovaných káuz spojených s mojím menom nie je pravda

slovakia

left justify in out

img

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) odmieta obvinenia, že by v prípade kauzy Hayekovci konal v rozpore so zákonom. "V posledných dňoch sa moje meno spája s niektorými účelovo vytváranými kauzami ako napríklad nástenkový tender alebo konflikt záujmov. Nič z toho nie je pravda," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Chren.
      Zdôraznil, že pokiaľ ide o štátnu zákazku spoločnosti Hayek Consulting, v čase, keď jej spolumajitelia Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd) už pôsobili ako štátni tajomníci, konal tak, aby zamedzil hroziacemu konfliktu záujmov. Podľa vlastných slov sa tiež postaral o to, "aby firma Hayek Consulting vypovedala zmluvu bez toho, aby došlo k akémukoľvek finančnému plneniu".
      "Nikdy počas môjho pôsobenia na poste štátneho tajomníka nedošlo k nejakému finančnému plneniu medzi spoločnosťou Hayek Consulting a akoukoľvek inštitúciou v gescii ministerstva hospodárstva," opätovne zdôraznil Chren.
      Zároveň upozornil, že odkedy vstúpil do vysokej politiky, nemá s Hayek Consulting ani s Hayekovou nadáciou už nič spoločné. "Nad rámec zákonnej požiadavky som dokonca odpredal svoj menšinový podiel v tejto spoločnosti a odstúpil som zo všetkých funkcií z F. A. Hayeka," priblížil.
      Chren ďalej odmietol, že by Hayek Consulting bola súčasťou nejakého nástenkového tendra. Firma podľa jeho slov zvíťazila v rôznych tendroch, no v žiadnom prípade nešlo o nejaké nástenkové tendre. "Všetky verejné súťaže prebehli v súlade so zákonmi tejto krajiny. Všetky tendre boli vždy zverejňované veľmi často dokonca nad rámec zákonných požiadaviek," zdôraznil.
      Okrem zverejnenia tendra na internete boli podľa Chrena zverejnené aj pri vchode v budove obstarávateľa, "kde si ich mohli prečítať ďalšie stovky okoloidúcich". "Rozhodne však nešlo o nejakú nástenku umiestnenú za zamknutými dverami na nejakom druhom poschodí kancelárskej budovy," vyhlásil.
      Chrenov stranícky šéf Richard Sulík trvá na tom, že štátny tajomník SaS nemá dôvod pre kauzy odísť z funkcie. Spomínaná štátna zákazka spoločnosti Hayek Consulting nie je totiž podľa neho dôvodom na odstúpenie nominanta SaS.
      "Obvinenia, ktoré boli vznesené, nie sú pre nás relevantné a dostatočné na to, aby odstúpil z funkcie," zdôraznil. Dodal, že jeho strana nemá problém konať voči tým nominantom, ktorí by porušili zákon. "Ak by sme sa dozvedeli, že niekto z našich nominantov zneužil svoje postavenie, tak budeme konať," ubezpečil predseda parlamentu.
      Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) ešte nedávno uviedla, že vidí v konaní štátnych tajomníkov konflikt záujmov a očakáva riešenia a návrhy od predsedov politických strán. Čas im na to dala do pondelka (20. 9.). Sulík tvrdí, že šéfka kabinetu nemala dostatočné informácie o zmluvách a celom prípade. Dnes majú so Sulíkom podľa jeho slov na kauzu a odstúpenie Chrena z funkcie rovnaký názor.
      Spoločnosť Hayek Consulting podpísala v júli tohto roka zmluvu na 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania. Tá patrí pod ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Juraj Miškov (SaS) a jeho štátnym tajomníkom je Martin Chren. Štátni tajomníci odišli z firmy až po podpísaní kontraktu. V polovici augusta potom spoločnosť zmluvu vypovedala. Chren tvrdí, že po voľbách prácu firmy nesledoval. Vedomosť o podpísaní zmluvy nemal podľa vlastných slov ani Švejna.
      Zákazky mala spoločnosť za minulej vlády na ministerstve financií, kde v roku 2008 vyhrala tender za vyše 1,4 milióna eur. Podmienky nesplnila žiadna iná prihlásená firma, pričom dvaja konkurenti mali byť prepojení s Hayek Consulting.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies