NHL: Tatar dvakrát parádne vyzval spoluhráčov k gólom

NETKY.SK • 4 Február 2017, 07:53 • 2 min
NHL: Tatar dvakrát parádne vyzval spoluhráčov k gólom

DETROIT - Dve exportné prihrávky predviedol slovenský hokejista Tomáš Tatar v piatkovom súboji NHL Detroit - New York Islanders.

slovakia

left justify in out

Aj vďaka tomu domáci zvíťazili 5:4 a odlepili sa z poslednej priečky vo Východnej konferencii. Hostia prehrali v siedmom zápase pod vedením Douga Weighta po prvý raz v riadnom hracom čase.

 

Tatar v rozpätí 2:20 min v druhej tretine ponúkol spoluhráčom také prihrávkové tutovky, že tí už nemali veľký problém skórovať. Slovenskému krídelníkovi zasa priniesli honor prvej hviezdy zápasu. Najprv v 33. min Tatar získal puk za bránkou súpera a na dlhé sekundy ho nikomu nepožičal. Keď si po jeho dôkladnom premiešaní konečne našiel výhodnú pozíciu, naservíroval ho Darrenovi Helmovi, ktorý do poloodkrytej bránky vyrovnal na priebežných 2:2. V 35. min predviedol Tatar ďalšiu parádu. Jeho spoluhráč Anthony Mantha vypichol puk Caseymu Cizikasovi na línii útočnej modrej a napokon profitoval z časovanej prihrávky slovenského spoluhráča. Tatar si umne počkal, kým sa Mantha presunul až k brankárovi hostí Thomasovi Greissovi, ktorý nemal nárok. "Trochu som bol nerozhodný, či strieľať alebo prihrávať. Rozhodol som sa pre prihrávku a vyšlo to," uviedol Tatar podľa webu Detroit Free Press.


Vyzeralo to tak, že vyrovnaný zápas rozhodne až predĺženie, ale šťastie sa napokon priklonilo na stranu Detroitu. Dvadsaťdva sekúnd pred koncom tretej tretiny za stavu 4:4 domáci kapitán Henrik Zetterberg vyhral buly a sviatočný strelec obranca Danny DeKeyser tretím gólom v sezóne rozhodol o triumfe Red Wings. Puk sa po jeho strele až dvakrát odrazil od hráčov Islanders až za bezmocného Greissa. Tatar má po piatkových dvoch asistenciách na konte 26 bodov a v tabuľke produktivity Slovákov sa dostal na druhé miesto pred Andreja Sekeru (25). Na čele je 31-bodový Marián Hossa.


"Takto nejako to vyzerá, keď sa prikloní šťastie. Gól po odraze dvoch hráčov súpera som strelil po prvý raz," uviedol DeKeyser na webe NHL. Hráči Islanders veľmi chceli zabodovať aj pre svojho 37-ročného spoluhráča Jasona Chimeru, ktorý odkorčuľoval tisíci zápas v NHL a práve on vyrovnal v 58. min na 4:4. Na body to však nestačilo. "Bolo to ako úder do žalúdka. Jason nám dal pekný príklad ako by mohla vyzerať pointa jeho hokejovej noci, ale my sme neboli schopní získať pre neho ani bod," sypal si popol na hlavu obranca Islanders Hickey, ktorý sa posledný dotkol puku pri víťaznom góle Red Wings. Tréner hostí niekdajší skvelý útočník Doug Weight, mal slová útechy pre Hickeyho: "Je ťažké zmieriť sa s takouto prehrou, ale aj ja som dal kedysi zopár gólov po takýchto odrazoch puku. Thomas hral dobre, nemôžeme ho viniť za túto prehru."


Zo slovenských hokejistov zasiahol do hry v piatok už len obranca Andrej Sekera, do štatistík produktivity sa nezapísal. Jeho Edmonton prehral na ľade Caroliny 1:2. Za hostí síce skóroval líder kanadského bodovania NHL Connor McDavid, ale o víťazstve domácich rozhodol v presilovke 19-ročný fínsky nováčik Sebastian Aho. Rovnaký výsledok, teda 2:1, sa zrodil aj v zápase Florida - Anaheim. Víťazným gólom oslávil návrat na súťažný ľad po 51-zápasovej odmlke Jonathan Huberdeau. Tak dlho ho trápila achilovka. "Nemusím zdôrazňovať, čo pre mňa znamená streliť gól po štyroch mesiacoch absencie. Je to výnimočné," uviedol Huberdeau. Oslavy floridských navrátilcov zdupľoval Aleksander Barkov, ktorý parádne prihral Huberdeauovi na víťazná zásah. Fínsky center predtým vynechal 15 zápasov pre problémy s chrbtom.


Zostávajúce dve stretnutia piatkového programu sa skončili 4:3 po predĺžení. Týmto skóre zdolal Pittsburgh doma Columbus a hráči Calgary triumfovali na ľade súperov z New Jersey. Hrdinom Pittsburghu sa stal Phil Kessel, ktorý vo svojom 800. zápase kariéry v NHL strelil dva góly vrátane víťazného a pridal aj asistenciu. "Toto je veľké víťazstvo. Viedli sme 3:1, nechali súpera vrátiť sa do zápasu, ale vytrvali sme v bojovnosti," hrdo zahlásil Kessel, ktorý má z 50 zápasov na konte rovnaký počet bodov.

Sumáre NHL:

Detroit - New York Islanders 5:4 (1:2, 3:1, 1:1)
Góly: 11. Glendening (Ericsson, Abdelkader), 33. Helm (TATAR, Vanek), 35. Mantha (TATAR), 38. Zetterberg (Nyquist, Mantha), 60. DeKeyser (Zetterberg) - 4. Bailey (Tavares, Lee), 12. Ladd (Hickey, Quine), 37. Tavares (Strome, Lee), 58. Chimera (Nelson)
Tomáš Tatar (Detroit) odohral 16:25 min, 2 asistencie, 2 strely
 

 

Carolina - Edmonton 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 12. J. Staal (E. Lindholm, Slavin), 42. Aho (Faulk, Teräväinen) - 29. McDavid (Klefbom, A. Larsson)
Andrej Sekera (Edmonton) odohral 24:07 min, 1 strela, 2 "hity", 1 zblokovaná strela

Pittsburgh - Columbus 4:3 po predĺž. (2:0, 1:1, 0:2 - 1:0)
Góly: 14. Kessel (Dumoulin, Daley), 19. Hörnqvist (Cullen, Letang), 39. Bonino (Guentzel, Kessel), 64. Kessel (Letang. Schultz) - 36. Dubinsky (Jenner, J. Johnson), 41. Wennberg (Saad, S. Jones), 32. Atkinson (Dubinsky, J. Johnson)

Florida - Anaheim 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly: 10. R. Smith (Demers, Yandle), 36. Huberdeau (Barkov, Yandle) - 10. H. Lindholm (Vermette)

New Jersey - Calgary 3:4 po predĺž. (0:1, 3:1, 0:1 - 0:1)
Góly: 29. Henrique (Wood), 32. Zacha (Cammalleri, Henrique), 40. Palmieri (Wood, Hall) - 18. Monahan (J. Gaudreau, Brodie), 21. Versteeg (Brodie, J. Gaudreau), 48. Stajan (Brodie, Ferland), 62. Backlund (Brodie, Frolík)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona