NHL: St. Louis Blues oslavuje premiérový zisk Stanleyho pohára

NETKY.SK • 13 Jún 2019, 06:19 • 2 min
NHL: St. Louis Blues oslavuje premiérový zisk Stanleyho pohára

BOSTON - Hokejisti St. Louis Blues sa stali víťazom Stanleyho pohára v sezóne 2018/2019.

slovakia

left justify in out

V rozhodujúcom zápase finálovej série s Bostonom Bruins zvíťazili 4:1 a oslavujú prvý titul v najprestížnejšej hokejovej súťaži. Partia okolo slovenského obrancu Zdena Cháru tak nenadviazala na úspech spred ôsmich rokov, keď v zápase číslo 7 zdolala hráčov Vancouveru 4:0.

Pred záverečným duelom sezóny boli historické štatistiky na strane Bruins. V predošlých šestnástich dueloch číslo 7 finálových sérii NHL sa len štyrikrát tešil z víťazstva hosťujúci tím. Zverenci Craiga Beruba dokázali túto štatistiku vylepšiť a prvýkrát v 52-ročnej klubovej histórii získali Stanleyho pohár. St. Louis boli doposiaľ vo finále trikrát, ale v rokoch 1968-1970 neuspeli ani v jednom z dvanástich zápasov. Naopak, hráči Bostonu s kapitánom Zdenom Chárom prehrali druhé finále po sebe, keďže v roku 2013 podľahli Chicagu 2:4 na zápasy.

 

img

Hokejisti Bostonu mali v prvej tretine hernú i streleckú prevahu, no mužom úvodného dejstva bol hosťujúci brankár Jordan Binnington. Ten sa v rozpätí troch minút zaskvel pri veľkých šanciach Brada Marchanda, Davida Krejčího či Marcusa Johanssona. Kým „medvede“ neskórovali z dvanástich pokusov ani raz, hráči St. Louis boli nesmierne efektívni a zo štyroch pokusov pretavili v gól polovicu. V 17. min tečoval strelu Jaya Bouwmeestera kanadský útočník Ryan O'Reilly, zaznamenal 22. bod v play-off, čo sa žiadnemu hráčovi St. Louis nikdy nepodarilo. Dôležitý moment nastal sedem sekúnd pred koncom prvej časti, keď obranca Alex Pietrangelo po samostatnej akcii zvýšil náskok hostí - 0:2.

 

img

V prostrednej časti sa hra o niečo vyrovnala a tlak domácich hokejistov už nebol taký výrazný. Naopak, šance si vytvárali aj hostia a neboli ďaleko od strelenia tretieho gólu. V 31. min mohol brankár Tuukka Rask poďakovať svojej hernej žŕdke a o niekoľko minút neskôr aj Zdenovi Chárovi, ktorý po akcií Braydena Schenna zastavil puk tesne pred bránkovou čiarou. Slovenský obranca napokon v zápase odohral viac než 16 minút a rozdal dva "hity". V druhej tretine diváci v TD Garden gól nevideli, a tak domáci hráči naďalej prehrávali dvojgólovým rozdielom.

 

img


Tretia tretina sa hrala vo vysokom tempe, ale domácim sa nedarilo streliť vytúžený kontaktný gól. Obrovskú šancu mal v 49. min Joakim Nordström, ale jeho zakončenie z tesnej blízkosti dokázal pravým betónom zastaviť brankár Jordan Binnington. Jeho spoluhráči spravili ďalší dôležitý krok k víťazstvu v 52. min, keď prihrávku Vladimira Tarasenka od ľavého mantinelu zužitkoval Brayden Schenn. Bruins sa nedostali do záverečného tlaku, pretože v 56. min zahlobil definitívny klinec do ich rakvy Zach Sanford. Ten si premiérový gól v tohtoročnom play-off nechal na posledný duel sezóny. V samotnom závere už len upravil skóre na konečných 1:4 Matt Grzelcyk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona