NHL: Severson kandidátom na najlepšieho nováčika, učí ho Jágr

NETKY.SK • 27 Október 2014, 19:11 • 2 min
NHL: Severson kandidátom na najlepšieho nováčika, učí ho Jágr

NEW YORK - Vôbec sa s ním nepočítalo, no zaradil sa medzi vážnych kandidátov na zisk hokejovej Calderovej trofeje.

slovakia

left justify in out

Obranca New Jersey Devils Damon Severson je síce v NHL nováčik, no vôbec tak nepôsobí. V predsezónnom kempe si vybojoval miesto v prvom tíme a ak jeho hra bude vypadať aspoň trochu podobne ako v prvých ôsmich zápasoch sezóny, môže sa stať najlepším nováčikom aktuálnej sezóny.

 

Dvadsaťročný obranca zaznamenal už štyri góly a tri asistencie, v tabuľke plus mínus má šesť kladných bodov. Severson je totiž dobrý nielen vpredu, ale aj zodpovedný vo vlastnej tretine. Pochválil ho aj spoluhráč a veterán Jaromír Jágr. "Hrá tak dobre, akoby tu bol desiaty rok. Dovolí si to, čo hocijaký veterán. Ak mu niečo nevyjde, v ďalšom striedaní sa o to pokúsi opäť. V tom majú nováčikovia výhodu, necítia tlak. Pamätám si, že aj ja som tak hral." 

 

Seversonova hra uchvátila mnohých, vrátane legendárneho trénera Scottyho Bowmana, ktorý spolukomentoval zápas New Jersey v Tampe. Je však Calderova trofej reálna? Ak áno, stal by sa po brankárovi Martinovi Brodeurovi (1994) a útočníkovi Scottovi Gomezovi (2000) tretím "diablom," ktorý by získal nováčikovské ocenenie. Severson, ktorého draftovali Devils pred dvoma rokmi až zo 60. miesta, odpovedá na otázky ohľadom Calderovej trofeje typicky pre NHL.

Profesionálne, frázovo. "Snažím sa hrať svoju hru a ak sa to stane, tak sa to stane. Chcem byť efektívny a pomôcť mužstvu. Ale do konca sezóny je ďaleko. Bolo by to však fantastické," povedal Kanaďan, ktorý naskočil do NHL rovno z juniorskej súťaže WHL. V drese Kelowna Rockets zaznamenal v minulej sezóne v 64 zápasoch 15 gólov a 46 asistencií. 

 

Brať kanadské body v junioroch a NHL je však rozdiel, množstvo obrancov prechod nezvládne alebo sa vyformujú až po niekoľkých rokoch. Severson je však výnimka. Je šťastný, že mu môže pomôcť aj taký skúsený hokejista ako je Jágr. "Je to niečo výnimočné. Toľko sa od neho naučím, na ľade aj mimo neho. Vždy je ochotný pomôcť, veľmi miluje hokej a žije pre to. Je príkladom pre každého hráča. Je pre mňa cťou s ním hrať, raz o tom budem dúfam hovoriť svojim deťom i vnúčatám," chŕlil slová chvály na českého veterána. 

 

Ak chce Severson pomýšľať na Calderovu trofej, nesmie poľaviť. Fantasticky začali sezónu aj útočníci Tanner Pearson z Los Angeles, Andre Burakovsky z Washingtonu a po zranení konečne naskočil do zápasov najväčší predsezónny kandidát Jonathan Drouin z Tampy Bay. Ďalšími konkurentmi by mali byť útočníci Jevgenij Kuznecov (Washington), Filip Forsberg (Nashville), jednotka posledného draftu obranca Aaron Ekblad (Florida) a gólman John Gibson (Anaheim). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona