NHL sa bude po novom hrať so štyrmi divíziami

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 11:51 • 2 min
NHL sa bude po novom hrať so štyrmi divíziami

NEW YORK - Rada guvernérov NHL schválila návrh na prerozdelenie celej zámorskej súťaže. Od budúcej sezóny tak slávna hokejová profiliga nebude mať šesť, ale iba štyri divízie, pričom zmeny sa dotknú aj formátu play off.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo ligový plán nedávno odobrila Hráčska asosiácia NHL (NHLPA), bolo štvrtkové súhlasné stanovisko Rady guvernérov len formalitou. Nové prerozdelenie zohľadňuje viac geografické rozloženie klubov ako predošlý systém. Prvotným impulzom k zmene formátu bolo presťahovanie Atlanty Thrashers do Winnipegu v roku 2011, po ktorom museli hokejisti kanadského klubu hrať v Juhovýchodnej divízii s tímami ako sú Washington, Florida, Tampa Bay či Carolina. Podľa nového formátu Jets prejdú z Východnej konferencie do Západnej, opačným smerom sa presunú Detroit a Columbus. Dallas síce zostáva v Západnej konferencii, ale premiestni sa do divízie, ktorá zahrňuje ďalších päť klubov z rovnakého časového pásma.

Každá konferencia bude pozostávať z dvoch divízií, Západnú budú tvoriť Pacifická a Stredozápadná divízia, Východná sa bude členiť na Centrálnu a Atlantickú divíziu. Kým v západnej vetve bude hrať 14 tímov (po sedem v každej divízii), na východe ich bude až 16 (po osem v každej divízii).

Nový systém zaručí, že sa v základnej časti predstaví vo všetkých 30 arénach všetkých 30 klubov profiligy. Tímy z opačných konferencií totiž odohrajú po dva vzájomné zápasy – jeden doma a jeden vonku, zvyšné stretnutia mužstvá odohrajú v rámci vlastnej konferencie.

Zmeny sa dotkli aj formátu play off. Účasť vo vyraďovacích bojov si zabezpečia najlepšie tri tímy z každej divízie po základnej časti, osmičku doplnia bodovo najlepšie dva tímy v konferencii, ktoré dostanú tzv. voľné karty. Teoreticky tak z jednej divízie môže postúpiť do play off päť tímov, kým z druhej len tri. Prvé kolo sa bude hrať v rámci divízií – prvý tím nastúpi proti štvrtému, druhý proti tretiemu. Ak by z divízie postupovali len tri tímy, proti najlepšiemu klubu z konferencie sa postaví slabší z tímov, ktoré postupovali vďaka voľným kartám. Víťazi sérií 1. kola sa stretnú v divíznom finále, po ktorom sa bude bojovať o titul v konferenciách. Najlepšie tímy konferencií následne zabojujú vo finále play off o uctievaný Stanleyho pohár.
      
Nové prerozdelenie klubov v NHL:
Východná konferencia:
Centrálna divízia: Boston, Buffalo, Detroit, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa Bay, Toronto
Atlantická divízia: Carolina, Columbus, New Jersey, NY Islanders, NY Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Washington

Západná konferencia:
Pacifická divízia: Anaheim, Calgary, Edmonton, Los Angeles, Phoenix, San Jose, Vancouver
Stredozápadná divízia: Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona