NHL: Rodina zosnulého Montadora žaluje profiligu, podľa nej zanedbala prevenciu

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:31 • 2 min
NHL: Rodina zosnulého Montadora žaluje profiligu, podľa nej zanedbala prevenciu

NEW YORK - Rodina bývalého kanadského hokejistu Stevea Montadora podala súdnu žalobu na vedenie NHL za to, že liga zanedbala prevenciu, keď neupozorňovala na nebezpečenstvá opakovaných úderov do hlavy. Niekdajší obranca zomrel vo februári vo veku 35 rokov a pitva preukázala, že trpel poškodením mozgu.

slovakia

left justify in out

Rodina pri žalobe využije právnickú firmu z Chicaga, ktorú bude na federálnom súde zastupovať Thomas Demetrio. Ten pozná aj riešenie celého problému. "Zastaviť bitky," povedal pre Toronto Star.

 

Montadora našli mŕtveho v jeho dome v Mississauge iba desať mesiacov po odchode z hokejovej scény. Podľa žaloby počas svojej profiligovej kariéry utrpel "tisícky malých mozgových tráum a niekoľko otrasov mozgu". Dokopy absolvoval 69 bitiek. Pitva po jeho smrti preukázala, že trpel vaskulárnou demenciou, teda poškodením mozgu, ktoré sa vyvinulo opakovanými údermi do hlavy. Choroba sa spája s množstvom negatívnych javov, ako sú depresie či rôzne kognitívne poruchy.

 

Vedenie zámorskej profiligy sa k žalobe nevyjadrilo a odmietla tak urobiť aj Hráčska asociácia NHL (NHLPA), uviedla agentúra Reuters. Montador odohral v NHL počas desiatich sezón 571 zápasov, v ktorých nazbieral 33 gólov, 98 asistencií a 807 trestných minút. V zámorskej súťaži vystriedal dresy Calgary, Floridy, Anaheimu, Bostonu, Buffala a Chicaga. Jeho posledným hráčskym pôsobiskom bol v sezóne 2013/2014 chorvátsky Záhreb, kde si vyskúšal nadnárodnú KHL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies