NHL: Posledné škrty v kempoch neprežili viacerí Slováci, pozitívom výkony Jurča s Fehérvárym

NETKY.SK • 1 Október 2019, 11:03 • 2 min
NHL: Posledné škrty v kempoch neprežili viacerí Slováci, pozitívom výkony Jurča s Fehérvárym

BRATISLAVA - V predsezónnych prípravných kempoch klubov zámorskej hokejovej NHL sa predstavilo až dvadsať Slovákov, ale ani nie polovica z nich figuruje na súpiskách profiligových tímov krátko pred štartom nového ročníka.

slovakia

left justify in out

Posledné škrty v uplynulých dňoch neprežili obranca Christián Jaroš a útočníci Marko Daňo s Petrom Cehlárikom. Naopak, sen o debute v NHL naďalej sníva mladý bek Martin Fehérváry a krídelník Tomáš Jurčo pravdepodobne začne sezónu v prvom útoku Edmontonu Oilers po boku hviezdneho Connora McDavida.

Košický rodák síce v lete podpísal s "olejármi" jednocestný kontrakt, ale vzhľadom na to, že v minulom ročníku nastupoval výlučne v nižšej AHL, bola jeho pozícia v organizácii Edmontonu otázna. V jednom z prípravných duelov však zažiaril troma bodmi v elitnej formácii s McDavidom a Jamesom Nealom. Tréner Dave Tippett preto ponechal slovensko-kanadskú trojicu naďalej pokope a záverečné tréningy ukazujú, že by sa v tomto zložení mohla predstaviť aj v úvodnom dueli sezóny proti Vancouveru Canucks.


Jednocestné zmluvy v NHL majú okrem Jurča ešte ďalší šiesti Slováci. V prvom tíme Bostonu Bruins nebudú chýbať kapitán Zdeno Chára a brankár Jaroslav Halák. Útočník Tomáš Tatar by mal byť kľúčovou postavou ofenzívy Montrealu Canadiens, Richard Pánik dostane priestor v útoku Washingtonu Capitals, Martin Marinčin si vybojoval miesto v obrane Toronta Maple Leafs a Andrej Sekera zažije súťažnú premiéru v drese Dallasu Stars.

Z hráčov s dvojcestnými kontraktmi potvrdil dobrú formu z minulej sezóny obranca Erik Černák, ktorý si uhájil pozíciu v defenzíve Tampy Bay Lightning. Na prahu debutu v profilige je ďalší slovenský reprezentant Martin Fehérváry. Čoskoro 20-ročný Bratislavčan sa dostal medzi osmičku najlepších obrancov Washingtonu Capitals, z ktorých si tréner Todd Reirden bude vyberať šesticu na úvodné stretnutie proti St. Louis Blues. Fehérváry preto zatiaľ zostáva v prvom tíme a bude čakať na šancu.


Naopak, útočníci Peter Cehlárik s Markom Daňom a obranca Christián Jaroš sa na poslednú chvíľu porúčali do nižšej AHL. Prekvapením je to najmä v prípade posledného menovaného, ktorý takmer celú minulú sezónu strávil v Ottawe Senators. Cehlárik bude opäť patriť medzi prvé voľby Bostonu v prípade zranení hráčov či poklesu ich formy a rovnaké konštatovanie platí pri Daňovi, ktorý patrí do organizácie Columbusu Blue Jackets.

 

V kempoch sa predstavili aj viacerí mladíci, ktorí si ešte musia počkať na príležitosť v NHL. Útočníci Marián Studenič, Adam Ružička, Martin Pospíšil, Róbert Lantoši a brankár Adam Húska začnú sezónu v AHL. Gólman Roman Durný sa predstaví v tretej najkvalitnejšej zámorskej seniorskej súťaži ECHL a útočníci Maxim Čajkovič s Milošom Romanom budú pôsobiť v juniorských tímoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona