NHL: Na štarte ročníka rovný tucet Slovákov, Daňo so šancou na debut

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:27 • 2 min
NHL: Na štarte ročníka rovný tucet Slovákov, Daňo so šancou na debut

NEW YORK - Nový ročník zámorskej NHL by sa mal začať aj s dvanástimi slovenskými hokejistami. Okrem deviatky hráčov s jednocestnými kontraktmi a stabilnými pozíciami v profiligových kluboch figurujú na súpiskách aj ďalší traja mladí útočníci s dvojcestnými zmluvami - Richard Pánik, Tomáš Jurčo a Marko Daňo, ktorý je blízko vysnívaného debutu v slávnej súťaži.

slovakia

left justify in out

Pánik má pred sebou už tretiu sezónu v Tampe Bay, no stále nemôže hovoriť o pevnom mieste v zostave. V nadchádzajúcom ročníku sa bude chcieť v tíme Lightning definitívne udomácniť, rovnako ako Jurčo v Detroite. "Predchádzajúci ročník nebol v mojom podaní najideálnejší. Hlavným cieľom je vybojovať si stabilné miesto v prvom mužstve, chcem podávať vyrovnanejšie výkony ako v minulosti," povedal Pánik pre zámorské médiá. Skvelými výkonmi na turnaji nováčikov a v predsezónnom kempe si miesto v prvom tíme Columbusu vybojoval Daňo, ktorý tak má na dosah premiérový štart v NHL. "Som veľmi šťastný, môj sen sa stal skutočnosťou. Teším sa na veľkú výzvu," povedal pre TASR 19-ročný útočník, ktorého draftovali Blue Jackets vlani v 1. kole z 27. miesta.

 

K tuctu Slovákov by sa v priebehu sezóny mohli pridať ďalší hráči, ktorý začnú ročník na farmách a budú čakať na svoju príležitosť pri vyššom počte zranení. Najväčšie šance na povolanie má obranca Martin Marinčin, olympionik zo Soči už v minulej sezóne odohral za Edmonton 44 stretnutí, no vybojovanú pozíciu v práve skončenom kempe nepotvrdil. Už druhýkrát neprešiel záverečným "sitom" v kempe New Yorku Rangers útočník Marek Hrivík a musí si tak počkať na profiligový debut. Iba malé šance na pozvánku do NHL majú Marinčinov spoluhráč Martin Gernát (Edmonton) a Marek Tvrdoň (Detroit). V AHL odštartuje sezónu aj obranca Michal Čajkovský, ten ale nemá s Washingtonom zatiaľ podpísanú zmluvu.

 

Tesne pred štartom ročníka zmenil klub brankár Peter Budaj, ktorý sa po troch sezónach v Montreale sťahoval do Winnipegu. Jets s ním ale nateraz nepočítajú v brankárskej dvojici, hneď po výmene ho zaradili na listinu nechránených hráčov a plánovali ho poslať na farmu. Pravda, existovala vysoká šanca, že si skúseného brankára stiahne niekto z konkurencie.

 

Jediným slovenským brankárom v NHL tak zostáva Jaroslav Halák, ktorý sa v lete upísal na štyri roky New Yorku Islanders. "Myslím si, že k nim budem ideálne pasovať. Majú v mužstve kopec mladých hráčov, ktorí sa budú iba zlepšovať. Po tých všetkých presunoch dostávam obrovskú príležitosť ukázať, že patrím do tejto ligy. Vždy bojujem, nikdy sa nevzdávam - to je moja nátura," povedal Halák po príchode k "ostrovanom". Prvýkrát v zámorí bude mať v tíme krajana. Pilier obrany Islanders Ľubomír Višňovský sa už zotavil po otrase mozgu, počas prípravy sa mu však ozvali bolesti chrbta a hoci trénuje, jeho štart v úvodných zápasoch je otázny.

 

Zdravotné problémy trápili počas kempu aj Mariánov Gáboríka (Los Angeles) a Hossu (Chicago), obaja by sa však mali stihnúť doliečiť do štartu ročníka. Kings veria, že Gáborík nadviaže na formu z uplynulých vyraďovacích bojov, v ktorých sa stal najlepším strelcom a výraznou mierou tak pomohol "kráľom" k zisku Stanleyho pohára. Hviezdny štatút a najvyššie ambície so svojím klubom má aj Hossa. Krídelník Blackhawks by sa mohol stať prvým hráčom v novej sezóne a len tretím rodákom spod Tatier, ktorý sa dostane do klubu tisíckarov. K okrúhlej méte 1000 bodov v NHL mu totiž chýba už len päť kanadských bodov.

 

Po pohári poškuľuje aj Boston s kapitánom Zdenom Chárom. Najvyšší muž NHL je jedným z predsezónnych favoritov na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže, podľa zámorskej stávkovej kancelárie Bodog.ca má vyššie šance na ocenenie spomedzi zadákov iba Erik Karlsson z Ottawy, na ktorého vypísali kurz 4:1. Chára je spoločne so Sheom Weberom z Nashvillu na druhom mieste (11:2).

 

Medzi elitných obrancov sa zaradil aj Andrej Sekera, ktorý bol vlani veľkou oporou defenzívy Caroliny a Hurricanes na neho vsádzajú aj pred novým ročníkom. V príprave bol s piatimi bodmi (2+3) najproduktívnejším spomedzi Slovákov. Nový začiatok čaká ďalšieho slovenského obrancu Andreja Meszároša, ktorý v lete zamieril ako voľný hráč do Buffala. Po trápení vo Philadelphii by mal v tíme Sabres opäť dostať príležitosť zahrať si do sýtosti, mal by patriť medzi najviac vyťaovaných korčuliarov. "Otváram novú kapitolu. Začínam tu odznova. Chcem hlavne zostať zdravý a všetko ostatné potom príde samo," vyznal sa Meszároš.

 

Podobne sa chce za vlaňajší nevydarený ročník rehabilitovať Tomáš Kopecký. Krídelníka Floridy už netrápia žiadne symptómy otrasu mozgu, ktorý utrpel na ZOH v Soči, a je pripravený pomôcť "panterom" k postupu do play off. "Minulý ročník je za mnou. Mal som dobré leto a nemám už žiadne bolesti hlavy. Toto bude pre nás dôležitý rok. Neviem sa dočkať štartu sezóny," uviedol pre zámorské médiá.
      
Zoznam Slovákov v NHL (stav k 7. októbru 2014):
Boston - Zdeno Chára (o)
Buffalo - Andrej Meszároš (o)
Carolina - Andrej Sekera (o)
Columbus - Marko Daňo (ú)*
Detroit - Tomáš Tatar (ú), Tomáš Jurčo (ú)*
Florida - Tomáš Kopecký (ú)
Chicago - Marián Hossa (ú)
Los Angeles - Marián Gáborík (ú)
New York Islanders - Jaroslav Halák (b), Ľubomír Višňovský (o)
Tampa Bay - Richard Pánik (ú)*
*-má dvojcestnú zmluvu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies