NHL: Moore po smrti manželky nehral, zabojuje o Stanleyho pohár

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 16:30 • 2 min
NHL: Moore po smrti manželky nehral, zabojuje o Stanleyho pohár

NEW YORK - Útočník Dominic Moore vystriedal za 10 sezón v NHL 9 klubov. Vlani po smrti manželky celú sezónu odpočíval a napokon podpísal kontrakt s klubom, kde v ročníku 2003/2004 začínal vo veľkom hokeji - New York Rangers. Teraz si s ním zahrá vo finále o Stanleyho pohár.

slovakia

left justify in out

"Rangers dostali od neho viac než možno očakávali. Stál sa tým hráčom, ktorý stabilizoval ich štvrtý útok a najmä tým, ktorý mal odvahu vziať na seba zodpovednosť, keď sa iným nedarí. Tak ako vo štvrtkovú noc, keď strelil jediný gól svojho tímu a poslal ho do bojov o Stanleyho pohár," napísal server Newsday. 

 

Moore (33) pred vyše rokom pochoval manželku Katie, ktorá podľahla vzácnemu typu rakoviny pečene. Rozhodol sa, že v skrátenej sezóne po výluke už hrať hokej nebude. Potreboval si utriediť myšlienky a nájsť nový zmysel života. Založil nadáciu na boj proti rakovine, ktorá nesie meno jeho zosnulej ženy a napokon sa vrátil do NHL v tíme newyorských jazdcov. V základnej časti odohral 73 zápasov s bilanciou 6 gólov a 12 asistencií, v play-off pridal zatiaľ 3 presné zásahy a 4 gólové prihrávky - nie zlá bilancia na centra defenzívneho štvrtého útoku. 

 

"Bolo to náročné obdobie po smrti mojej ženy. Rozhodol som sa nehrať, ale netušil som, či ešte v budúcnosti príde nejaká ponuka z tímu NHL," vysvetlil Moore a pokračoval: "Ak sa obzriem za seba, začiatok sezóny bol pre mňa veľmi ťažký. Šiel som do Rangers, kde som pred 13 rokmi rozbiehal svoju kariéru. Bol som im veľa dlžný a snažil som sa preto dávať zo seba všetko. Teraz budeme hrať spolu o Stanleyho pohár, je to krásny pocit." 

 

Podľa denníka USA Today je táto sezóna v podaní newyorských jazdcov námetom na filmový scenár. Zlý úvod podporený chorobami a zraneniami kľúčových hráčov vystriedala neskôr postupová nádej a napokon zisk 96 bodov, čo stačilo na 2. miesto v Metropolitnej divízii a celkovo 12. priečku a účasť v play-off. A tam postupne hráči New Yorku získali skalpy Philadelphie, Pittsburghu a teraz aj Montrealu. Tréner Alain Vigneault, ktorý prevzal tím z Madison Square Garden pred začiatkom sezóny, dokázal z neho utvoriť pred play-off fungujúci stroj s veľkou vnútornou silou. To sa ukázalo najmä v semifinále konferencie, keď Rangers ušli z lopaty favorizovanému Pittsburghu, s ktorým prehrávali už 1:3 na zápasy. Špecifickými postavami súčasného tímu sú útočníci Dominic Moore a Martin St. Louis. Prvému umrela pred 16 mesiacmi žena na rakovinu, druhý prišiel teraz počas play-off o svoju mamu, ktorá podľahla infarktu. Na pohreb St. Louisovej mamy sa vybral celý tám a ešte viac ho to stmelilo do bojov o Stanleyho pohár, napísali vtedy americké médiá. 

 

"Poznám Martina aj Dominica veľmi dobre. Prešli si ťažkými časmi, ale našli cestu naspäť. Sú dôležitou súčasťou nášho tímu a na ľade sú šťastní. Zároveň sú aj lídrami a inšpiráciou pre ostatných hráčov v šatni,“ povedal tréner Vigneault o Moorovi a St. Louisovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona