NHL: Montreal prišiel o kus svojich dejín, zomrel Jean Béliveau

NETKY.SK • 3 December 2014, 10:02 • 2 min
NHL: Montreal prišiel o kus svojich dejín, zomrel Jean Béliveau

MONTREAL - Vo veku 83 rokov skonal v utorok Jean Béliveau, jedna z najváženejších postáv v histórii kanadského hokejového klubu Montreal Canadiens.

slovakia

left justify in out

Talentom obdarený center spojil celú svoju hráčsku kariéru v NHL s Montrealom a vynieslo mu to desať víťazstiev v Stanleyho pohári. Celkovo odohral v drese Canadiens 18 kompletných sezón a časť z ďalších dvoch. V súťaži strelil v 1125 zápasoch základnej časti 507 gólov a rozdal 712 asistencií. V play-off je jeho bilancia 79 gólov a 97 asistencií v 162 stretnutiach.

 

Až do odchodu zo scény bol 10 rokov kapitánom Canadiens. Dres s jeho číslom štyri vyradili z užívania v roku 1971. O rok neskôr ho uviedli do Siene slávy. Hokejový výstroj vymenil za oblek, bol súčasťou exekutívy klubu a v novej funkcii sa ešte sedemkrát tešil zo Stanleyho pohára. V roku 2000 mu diagnostikovali rakovinu krku, ale zvíťazil nad ňou. Prežil aj mozgovú príhodu spred dvoch rokov. 

"Stretnutie s ním bolo iné ako s ostatnými hviezdami starých čias. Keď ľudia zbadali Bobbyho Hulla, povedali: ´Ahoj, Bobby´. Keď ale natrafili na veľkého Jeana, zdravili ho: ´Dobrý deň, pán Béliveau´. Vzbudzoval skutočnú úctu," vysvetlil jeho bývalý spoluhráč z útoku Gilles Tremblay 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona