NHL: Mikko Koivu najvážnejším adeptom na Selkeho trofej

NETKY.SK • 25 November 2015, 10:10 • 2 min
NHL: Mikko Koivu najvážnejším adeptom na Selkeho trofej

NEW YORK - Mikko Koivu je po úvodnej štvrtine základnej časti hokejovej NHL 2015/2016 najvážnejším adeptom na Trofej Franka J. Selkeho určenú najlepšie brániacemu útočníkovi, píše oficiálny server ligy.

slovakia

left justify in out

Tridsaťdvaročný fínsky líder Minnesoty kraľuje v odvodených štatistikách, ktoré v prípade tohto ocenenia zohrávajú významnú rolu. Rodák z Turku dosiaľ napríklad vyhral celkovo 54,6 percenta buly, vo vlastnej obrannej tretine až 51,8 percenta. V 19 dueloch, v ktorých nazbieral 18 bodov (4+14), si odsedel iba štyri trestné minúty. V oslabení trávi na ľade priemerne 1:12 min v zápase, celkovo 20:22 min a je najvyťaženejším útočníkom Wild. Vo všetkých dôležitých ukazovateľoch patrí medzi špičku v NHL.

V uplynulých dvoch sezónach získal Selkeho trofej Patrice Bergeron, ale útočník Bostonu zatiaľ nefiguruje v trojici predbežných finalistov. Tam však znova je Anže Kopitar z Los Angeles, ktorý bol v elitnom triu aj v minulých dvoch ročníkoch. V oslabení teraz trávi na ľade priemerne až 2:28 min v každom dueli, a tak aj vďaka tomuto slovinskému centrovi sú Kings siedmym najúspešnejším tímom v početnej nevýhode (84,3 %) a tretím v počte inkasovaných gólov na zápas (2,19).

Prvým krídelníkom od čias Jereho Lehtinena s vizitkou najlepšie brániaceho hokejistu NHL by mohol byť Max Pacioretty. Líder Montrealu trávi v oslabení na ľade 1:26 min, dokonca raz už v početnej nevýhode aj skóroval. Canadiens sú druhí v úspešnosti ich odvracania (86,8 %) a piati v počte inkasovaných gólov na stretnutie (2,23). Dvadsaťsedemročný Američan navyše pozbieral už 20 bodov (11+9), v bilancii plus/mínus je na kladnej hodnote osem a odsedel si iba štyri menšie tresty.

O držiteľovi Trofeje Franka J. Selkeho rozhodnú profesionálni žurnalisti združení v asociácii PHWA. Len zriedka ju nezíska stredný útočník, z 37 prípadov sa tak dosiaľ udialo len deväťkrát. Naposledy sa krídelník tešil z ocenenia ešte v ročníku 2002/2003, keď ju udelili spomenutému Fínovi Lehtinenovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies