NHL: Marinčin by mal ísť na arbitráž 2. augusta

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 10:34 • 2 min
NHL: Marinčin by mal ísť na arbitráž 2. augusta

TORONTO - Slovenský hokejový obranca Martin Marinčin má čas do 2. augusta, aby sa dohodol s klubom NHL Toronto Maple Leafs na novej zmluve. Ak sa tak nestane, rozhodne o výške jeho platu arbitrážny sudca.

slovakia

left justify in out

Hráčska asociácia NHL (NHLPA) zverejnila v pondelok termíny arbitrážnych konaní medzi klubmi a ich obmedzenými voľnými hráčmi. Nezávislý sudca bude v Toronte rozhodovať o ich kontraktoch medzi 20. júlom a 4. augustom. Marinčin by mal prísť na rad až v závere, konkrétne 2. augusta.

 

Do 30. júna museli potenciálne obmedzení voľní hráči dostať od svojho zámorského zamestnávateľa tzv. kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt. Pokiaľ sa tak nestalo, stali sa neobmedzenými voľnými hráčmi. Pokiaľ základnú ponuku dostali, klub sa na nich udržal práva. Kvalifikovaná ponuka zahŕňa iba päť- až desaťpercentné navýšenie platu, s čím mnohí hokejisti, ktorí sa už medzičasom etablovali v lige a viacerí sú ťahúňmi svojich tímov, nesúhlasili a snažia sa vyrokovať lepšie podmienky. Niektorí z nich - na základe veku a počtu odohraných zápasov v súťaži - majú právo podať svoj prípad na arbitráž.

 

Tento rok tak učinil aj Marinčin, slovenský zadák sa v minulej sezóne naplno udomácnil v zostave Toronta a v závere základnej časti hral v priemere vyše 20 minút na zápas. V 65 dueloch si pripísal sedem bodov za gól a šesť asistencií, na konte mal aj 34 trestných minút. Marinčin logicky nesúhlasil s minimálnym navýšením doterajšieho 700-tisícového platu, ktorý mu zaručovala ročná zmluva, a žiada lepšie podmienky. Okrem neho sa obrátili na arbitráž aj jeho spoluhráči z Toronta obranca Frank Corrado a útočník Peter Holland.

 

Na zozname sú aj ďalšie zaujímavé mená, napríklad obranca Tyson Barrie z Colorada, kanonier Ottawy Mike Hoffman či ďalší útočníci Marcus Johansson (Washington), Jaden Schwartz (St. Louis) a Brayden Schenn (Philadelphia).

 

Svojich hráčov môžu prihlásiť na arbitráž aj samotné kluby. Toto právo uplatnil tento rok iba Detroit, ktorý prihlásil na arbitráž českého brankára Petra Mrázka. Z hráčov, ktorí boli pôvodne na arbitráž prihlásení, už podpísali novú zmluvy Jared Coreau z Detroitu, Kyle Palmieri z New Jersey a Jordan Weal z Philadelphie.

 

Arbitráž je pre hráčov krajným riešením, pretože si na súde o sebe vypočujú od klubov často nelichotivé slová. Verdikt nezávislého sudcu je nemenný. Rozhodnutia sa odvíjajú často od podobných zmluvných prípadov, kde sa hráč s klubom dohodli bez súdu. Arbitrážni sudcovia môžu udeliť iba jeden- a dvojročné kontrakty.

 

Po arbitráži musia obe strany podpísať zmluvu na základe súdneho verdiktu do 48 hodín. Ak klub neustúpi, stráca vo všetkých smeroch nárok na svojho hráča. Opačne to je s hokejistom, ktorý by nesúhlasil ani s arbitrážnym rozhodnutím - zostáva bezmocný na listine zmluvných práv dovtedajšieho zamestnávateľa, podobne ako hráč, ktorý si na arbitráž návrh nepodá.

 

Termíny arbitrážnych konaní (zdroj: TSN):

Arizona Coyotes - Michael Stone (4. augusta)

Colorado Avalanche - Tyson Barrie (29. júla), Michail Grigorenko (22. júla)

Detroit Red Wings - Danny DeKeyser (28. júla), Petr Mrázek (27. júla)

Minnesota Wild - Jordan Schroeder (27. júla)

Nashville Predators - Calle Järnkrok (4. augusta), Petter Granberg (3. augusta)

New York Rangers - Kevin Hayes (27. júla), Chris Kreider (22. júla), Dylan McIlrath (21. júla), Jonathan Miller (2. augusta)

Ottawa Senators - Mike Hoffman (4. augusta)

Philadelphia Flyers - Brandon Manning (2. augusta), Brayden Schenn (25. júla), Jordan Weal (29. júla)

St. Louis Blues - Jaden Schwartz (20. júla)

Tampa Bay Lightning - Alex Killorn (20. júla), Vladislav Namestnikov (29. júla)

Toronto Maple Leafs - Frank Corrado (26. júla), Peter Holland (25. júla), Martin MARINČIN (2. augusta)

Washington Capitals - Marcus Johansson (20. júla)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies