NHL: Luongo nešiel na Floridu za teplom, najstarší brankár je adeptom na Vezinovú trofej

NETKY.SK • 15 Január 2016, 10:21 • 2 min
NHL: Luongo nešiel na Floridu za teplom, najstarší brankár je adeptom na Vezinovú trofej

VANCOUVER - Vek je v prípade hokejového brankára Roberta Luonga skutočne len číslo. Hoci 4. apríla oslávi už svoje 37. narodeniny a je najstarším gólmanom v súčasnej NHL, na stabilite výkonov mu to nijako neuberá.

slovakia

left justify in out

Oficiálny server ligy ho po polovici základnej časti tejto sezóny dokonca zaradil medzi trojicu najvážnejších adeptov na zisk Vezinovej trofeje určenej najlepšiemu mužovi s maskou. Dlhé roky tápajúca Florida sa aj vďaka veteránovi z Kanady stala šťukou ligy. Do tímu Panthers sa po trejde z Vancouveru vrátil začiatkom marca 2014, predtým si dres Floridy obliekal v rokoch 2000 - 2006.

"Nešiel som sem dohrať kariéru, užívať si slnko ani nič podobné. Cieľom sú víťazstvá," podotkol pre nhl.com dvojnásobný svetový aj olympijský šampión v drese s javorovým listom na hrudi. Že montrealský rodák nehovorí do vetra, ukazujú jeho osobné aj tímové štatistiky. Florida je na druhej priečke vo Východnej konferencii, keď zo 44 duelov vyťažila 26 víťazstiev. Devätnásť z nich dosiahla s Luongom v bránke, ktorý chytá s úspešnosťou 92,7 percenta a priemerom 2,18 inkasovaného gólu.

Najbližší zápas bude pre ostrieľaného brankára jubilejným deväťstým v kariére, viac ich majú na konte len šiesti jeho predchodcovia. Pochvaľuje si, že ho netrápia problémy v bedrovej oblasti, ktoré sú pliagou súčasnej generácie gólmanov chytajúcich prevažne štýlom motýlik. Keď idú zastaviť puk, uložením betónov a rúk vytvoria pózu, ktorá pripomína krídla motýľa. Luongovi vyprší dlhočizný kontrakt na 64 miliónov dolárov až na konci sezóny 2021/2022. Netrúfa si veštiť, či bude na ľade aj vtedy.

 

"Chcem hrať dovtedy, kým mi to telo dovolí. Dosiaľ mi nekládlo prekážky, cítim sa dobre a stále na sebe pracujem," dodáva Luongo, ktorý má na konte 420 víťazstiev v kariére a patrí mu 8. priečka v histórii. Nazbieral ich viac než Glenn Hall, Grant Fuhr, Chris Osgood, Dominik Hašek či John Vanbiesbrouck. Pred ním sú najbližšie výzvy siedmy Tony Esposito (423) a šiesty Jacques Plante (437).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona