NHL: Lundqvist je záruka úspechu v zápase číslo 7

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 15:36 • 2 min
NHL: Lundqvist je záruka úspechu v zápase číslo 7

NEW YORK - Ak existuje na svete hokejista bez nervov vo vypätých situáciách na ľade, tak je ním Henrik Lundqvist. Švédsky brankár tímu New York Rangers je špecialistom na zápasy číslo 7 vo vyraďovacej časti NHL. Po utorkovom triumfe 2:1 po predĺžení nad Washingtonom odchytal už šesť víťazných takýchto zápasov v neprerušenej sérii v súbojoch o Pohár lorda Stanleyho a vyrovnal sa historickým lídrom a zároveň brankárskym legendám Martinovi Brodeurovi a Patrickovi Royovi.

slovakia

left justify in out

Rangers sa tešili z triumfu nad Capitals v play-off NHL tretí rok po sebe, tentoraz im postup do konferenčného finále zabezpečil Derek Stepan v 12. min predĺženia. Lundqvist predviedol 35 zákrokov, z toho 8 v predĺžení. "Neviem, ako vplývajú hokejové predĺženia na organizmus, ale pravdepodobne o čosi skracujú život. Sú také intenzívne a srdcová frekvencia je taká vysoká, že máte pocit lietania," zamyslel sa Lundqvist po rozhodujúcom víťazstve nad Washingtonom a k dianiu na ľade pre server NHL dodal: "Bolo pre nás v obrane občas veľmi náročné vyčistiť priestor od niektorých pukov, ale tvrdo sme bojovali až do konca."

 

Najmä hráči Washingtonu musia byť na Lundqvista poriadne nabrúsení. V rokoch 2012, 2013 a 2015 ich trikrát po sebe nepustil ďalej v rozhodujúcom siedmom zápase, pričom dvakrát išlo o konferenčné semifinále a raz štvrťfinále. Zo 110 striel, ktoré na neho smerovali, pustil za chrbát iba päť.

 

"Viaceré zápasy v našich sériách s Capitals sa rozhodovali silou vôle. Ide o dva také vyrovnané tímy, že rozhodovali situácie jeden na jedného v rohoch, pred bránkou či po celej dĺžke ihriska. Práve skončená séria proti Washingtonu bola skvelá. Oni hrali naozaj výborne a brankár Holtby bol výnimočný. Pre mňa osobne to bola veľká výzva vydržať vo vysokom zápasovom nasadení a pomôcť mužstvu, keď to veľmi potrebovalo. Je zábavné, keď potom zrazu strelia spoluhráči rozhodujúce góly a môžete si povedať, že ste tiež pomohli k celkovému úspechu," uznanlivo poznamenal Lundqvist.

 

Štatisticky zaujímavo vyzerajú zatiaľ posledné tri víťazné zápasy číslo 7 v podaní Lundqvista. Všetky tri sa odohrali 13. mája presne po roku a vo všetkých troch predviedol charizmatický Švéd po 35 zákrokov. V roku 2013 to bolo vo štvrťfinále konferencie proti Washingtonu (5:0), vlani pri triumfe 2:1 na ľade Pittsburghu a teraz v už spomenutom víťaznom predĺžení opäť proti Washingtonu.

 

Aj ďalšie štatistiky len podčiarkujú výnimočné schopnosti tohto 33-ročného rodáka z lyžiarskeho strediska Aare v službách Rangers. Vyhral 14 z ostatných 17 zápasov vyraďovacej časti, v ktorých nastúpil ako jednotka Rangers počnúc súbojom číslo 6 vo štvrťfinále Východnej konferencie proti Ottawe v sezóne 2011/2012. V 23 zápasoch, v ktorých Rangers čelili koncu série a rozlúčke so sezónou, má bilanciu 15 víťazstiev - 8 prehier. V domovskej Madison Square Garden ťahá sériu desiatich takýchto víťazných zápasov. V nich mal priemer inkasovaných gólov 0,96 a úspešnosť zásahov 96,8%, vrátane dvoch shutoutov.

 

"Je výnimočný. Každý deň nás svojím prístupom v práci presviedča o svojej profesionalite. Vyžaruje z neho pokoj a sebadôvera, je to chlap, na ktorého je zakaždým spoľahnutie," opísal Lundqvista jeho spoluhráč z obrany Keith Yandle.

 

Hráči Rangers disponujú pozitívnou historickou bilanciou v zápasoch číslo 7 - v deviatich zvíťazili a v piatich prehrali. Doma v MSG sú zatiaľ stopercentní: 7-0. O svojich pocitoch v zápasoch v štýle buď - alebo Lundqvist povedal: "Je ťažké to opísať. Snažíte sa zachovať pokoj, ale je to náročné. Všetci vieme, čo je v stávke a nedá sa to nemyslieť. Treba byť sebavedomý a odviesť stopercentnú prácu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies