NHL: Lidström, Fiodorov, Pronger a Housley vstúpili do Siene slávy

NETKY.SK • 10 November 2015, 09:16 • 2 min
NHL: Lidström, Fiodorov, Pronger a Housley vstúpili do Siene slávy

TORONTO - Sieň slávy zámorskej NHL sa v noci na utorok rozšírila o ďalších členov. Výberová komisia do nej menovala niekdajších profiligových hokejistov Nicklasa Lidströma, Sergeja Fiodorova, Chrisa Prongera, Phila Housleya a Billa Haya. Okrem nich do elitnej spoločnosti pribudli aj majiteľ Caroliny Hurricanes Peter Karmanos a Angela Ruggierová v ženskej kategórii.

slovakia

left justify in out

Bývalý švédsky obranca Nicklas Lidström odohral celú svoju zámorskú kariéru v klube Detroit Red Wings. V NHL nastúpil na 1564 zápasov, v ktorých si pripísal 1142 bodov. Vo vyraďovacej časti odohral ďalších 263 stretnutí so ziskom 183 bodov. S Detroitom získal štyri Stanleyho poháre a stal sa prvým európskym kapitánom, ktorý doviedol svoj tím k titulu. Darilo sa mu aj na individuálnej úrovni, keď okrem iného vyhral v siedmich ročníkoch Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu sezóny. "S určitosťou môžem povedať, že sám som sa sem nedostal. Tím a spoluprácu potrebujete v každom aspekte života," povedal legendárny obranca na slávnostnej ceremónii v Toronte.

 

Niekdajší ruský útočník Sergej Fiodorov nastúpil v profilige na 1248 zápasov, v ktorých nazbieral 1179 kanadských bodov, v play off odohral 183 duelov a pripísal si v nich 176 bodov. S Detroitom získal tri Stanleyho poháre a je držiteľom ceny pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP) 1993/94. "Nikdy som si nemyslel, že sa mi niečo takéto môže podariť. Mal som veľké šťastie - na trénerov, na spoluhráčov i na to, že sa mi v karére vyhli vážnejšie zranenia. Hokej milujem a tak to bude do konca môjho života," vyhlásil Fiodorov pri preberaní pamätnej plakety, ktorú mu odovzdal jeho krajan Igor Larionov.

 

Kanadský obranca Chris Pronger má stále platnú zmluvu s klubom Arizona Coyotes, aktívne však nehrá už štyri sezóny. V profilige získal 698 bodov a 1590 trestných minút v 1167 stretnutiach, v nadstavbe odohral 173 duelov so ziskom 121 bodov. S Anaheimom vybojoval svoj jediný Stanleyho pohár, počas kariéry získal aj cenu pre najlepšieho obrancu a najužitočnejšieho hráča sezóny.

 

Bývalý americký zadák Phil Housley zaznamenal v profilige 1232 bodov v 1495 dueloch. Vo vyraďovacej časti nastúpil na 85 zápasov, v ktorých si pripísal 56 bodov. Na klubovej úrovni sa úspechu nedočkal, v tej individuálnej bol sedemnásobným účastníkom Zápasu hviezd NHL a v roku 2008 ho Buffalo uviedlo do klubovej Siene slávy.

Sedemdesiatdeväťročný Bill Hay pôsobil celú svoju kariéru ako center Chicaga, s ktorým získal v roku 1961 Stanleyho pohár. V NHL odohral 506 stretnutí, v ktorých zaknihoval 386 bodov a ďalších 67 zápasov a 36 bodov pridal v play off. Niekoľko rokov bol predsedom Siene slávy NHL.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies