NHL: Jurčo si na jubilejný stý štart musel počkať, tréner Blashill ho pochválil

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:23 • 2 min
NHL: Jurčo si na jubilejný stý štart musel počkať, tréner Blashill ho pochválil

DETROIT - Slovenský hokejista Tomáš Jurčo si v noci na stredu pripísal prvý štart v drese Detroitu v novej sezóne NHL, keď ho tréner Red Wings Jeff Blashill zaradil do zostavy vo víťaznom domácom dueli proti Tampe Bay Lightning (3:1).

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdvaročný krídelník začal zápas vo štvrtej lajne po boku Lukea Glendeninga a Drewa Millera, no po zdravotných problémoch Johana Franzéna, ktorý v priebehu stretnutia odstúpil z hry, sa posunul do druhého útoku. Pre Jurča to bol jubilejný 100. štart v slávnej profilige. Počas 11 odohratých minút vyslal na súperovu bránku jednu strelu a odsedel si dvojminútový trest. Blashill, ktorý viedol košického odchovanca už aj v minulosti na farme v Grand Rapids, ho za predvedený výkon pochválil. "Myslím si, že 'Jurcs' hral celkom dobre," vyjadril sa kouč Detroitu na adresu mladého slovenského útočníka.

 

"Pri ňom si musíme byť najmä istí, či naplno korčuľuje. Keď odchádzal z AHL, bol to fyzicky silný hráč, ktorý vedel forčekovať a popritom zvládal aj ďalšie ofenzívne úlohy. Dosahoval priemer bod na zápas a mal výrazný podiel na našich úspešných výsledkoch v play off. No musí viac korčuľovať, napádať súpera, viac pracovať s hokejkou, snažiť sa ňou vypichnúť puk a vytvárať tak brejkové situácie. A viac hrať do tela. Myslím si, že dnes sa mu to celkom darilo," dodal tréner pre Detroit Free Press.

 

Účastník ZOH 2014 v Soči a tohtoročných MS v Ostrave si chce napraviť chuť po vlaňajšej nevydarenej sezóne v NHL. Svojimi výkonmi počas prípravného kempu však príliš nenadchol a úvodné dve vystúpenia "červených krídel" v novom ročníku proti Torontu a Caroline sledoval iba z tribúny. Príležitosť, ktorú dostal proti Lightning, rozhodne nechce zahodiť a rád by trénerovi ukázal, že môže byť stabilným členom detroitskej zostavy. "Musím najmä viac korčuľovať a tvrdo na sebe pracovať. To odo mňa 'Blash' chce. A takisto aj niečo vytvoriť v útoku," uvedomuje si Jurčo. K dosiahnutému míľniku dodal: "Ani som si neuvedomil, že som odohral už sto zápasov. Ten čas beží veľmi rýchlo. Pamätám si na svoj prvý zápas v NHL, mám dojem, akoby to bolo len pred pár týždňami..."

 

Detroit má kopec mladých útočníkov pripravených nastúpiť, Blashill si môže vyberať, koho z nich postaví. Navyše možnosti sa mu ešte rozšíria, keďže Darren Helm sa už doliečuje po zranení hlavy a ramena a cez víkend by sa mohol vrátiť do zostavy. "V prospech Jurča hrá jeho postava. Viem, že je to rýchly korčuliar, len to musí potvrdzovať na ľade. Potom prídu aj ostatné veci, ktoré on zvláda skvele," dodal tréner na adresu Jurča.

 

Jurčo odohral už v ročníku 2013/2015 36 zápasov v NHL, v ktorých nazbieral solídnych 15 bodov (8+7). Často pritom nastupoval v útoku s etablovanejším krajanom Tomášom Tatarom, ktorý ho ako skúsenejší hráč vo všetkom podporuje. "Tomáš je skutočne nadaný, fyzicky zdatný hráč so šikovnými rukami. Má všetky predpoklady, aby sa stal kvalitným hokejistom," tvrdí Tatar o svojom spoluhráčovi. V minulom ročníku sa však už Jurčovi toľko nedarilo, produktivita išla dole, niekoľko zápasov ho vtedajší tréner Red Wings Mike Babcock vynechal zo zostavy. Z 82 zápasov v základnej časti odohral iba 63, v ktorých dal tri góly a pridal 15 asistencií. Pod Blashillom, ktorý ho dobre pozná z pôsobenia na farme, dúfa Jurčo v nový svieži štart. "Cítim sa viac komfortne. Kouč ma trénoval niekoľko rokov a je super, že ma môže viesť aj v NHL," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies