NHL: Hossa víťazným gólom pomohol Chicagu do finále Stanleyho pohára

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 09:16 • 2 min
NHL: Hossa víťazným gólom pomohol Chicagu do finále Stanleyho pohára

NEW YORK - Marián Hossa si zahrá vo finále Stanleyho pohára. Slovenský hokejista prispel k triumfu Chicaga Blackhawks v rozhodujúcom siedmom zápase finále Západnej konferencie NHL na ľade Anaheimu 5:3 jedným gólom, ktorý sa neskôr ukázal ako víťazný.

slovakia

left justify in out

Chicago v boji o najslávnejšiu hokejovú trofej vyzve Tampu Bay, ktorá bude hostiť prvý duel série v noci na štvrtok.

 

Chicago malo skvelý štart do siedmeho zápasu a už na začiatku druhej tretiny viedlo 3:0. Štvrtý gól pridal Hossa v 34. minúte, keď pri dorážke strely Brada Richardsa dostal puk pravou korčuľou do siete a arbitri po konzultácii s videorozhodcom gól uznali. Pre slovenského krídelníka to bol štvrtý presný zásah v play off, na konte má spolu 13 bodov. Anaheim ešte dokázal v tretej časti znížiť na rozdiel dvoch gólov, ale na zvrat to nestačilo. V drese víťazov sa dvoma presnými zásahmi blysol kapitán Jonathan Toews, Patrick Kane zaznamenal tri asistencie.

 

Hossa odohral 13:01 min a bol so šiestimi strelami najaktívnejším korčuliarom stretnutia. Okrem gólu si pripísal aj plusový bod. Vo finále sa bude usilovať o zisk svojho tretieho prsteňa za triumf v Stanleyho pohári, oba predchádzajúce získal s Chicagom v rokoch 2010 a 2013. Blackhawks sú vo finále tretíkrát za uplynulých šesť rokov, celkovo majú doteraz na konte päť triumfov pri trinástich finálových účastiach. Anaheim už tretiu sezónu za sebou prehral rozhodujúci siedmy duel série na domácom ľade.

 

Pre Hossu to bol už deviaty kariérny zápas číslo sedem v play off NHL a dosiahol v nich svoj vôbec prvý gól a iba tretie víťazstvo. Podľa štatistík portálu Sportsnet Staff mal doteraz na konte v rozhodujúcich dueloch sérií päť gólových prihrávok. Jeho spoluhráč Brad Richards, autor dvoch asistencií, si zlepšil osobnú bilanciu v zápasoch číslo sedem na 8:0.

 

Prvou hviedzou stretnutia sa stal dvojgólový Toews, ktorý od záveru piateho zápasu hral v jednej formácii s Patrickom Kaneom a práve ťahy trénera Joela Quennevilla po postupe do finále vyzdvihol zo všetkého najviac. "Joel urobil skvelú prácu, správne vyhodnotil situáciu a prišiel v závere série s plánom, ako vyradiť z hry ich najlepších hráčov," uviedol Toews pre NBC. "Vedeli sme, že budú hrať ofenzívne a práve umnou hrou v obrane sme dnes umlčali ich najväčšie zbrane."

 

Triumf Chicaga pečatil piatym gólom obranca Brent Seabrook v presilovej hre. "Nič nie je také ako hrať finále Stanleyho pohára. Verili sme si, že keď budeme hrať naplno a pridáme ešte niečo navyše, podarí sa nám cez nich prejsť. Teraz nás čaká vo finále náročný súper. Vieme, že Tampa má skvelý mladý tím, ktorý je rýchly a vie strieľať góly. Takže to nebude nič ľahké," tvrdí Seabrook.

 

"Neukázali sme dnes dostatočne dobrý výkon, aby sme mohli Chicago zdolať. Nehovorím, že majú lepší tím, ale v tomto stretnutí boli lepší," smútil po zápase kapitán Ryan Getzlaf, ktorého záver série nezastihol v dobrej forme. V záverečných dvoch dueloch si pripísal jedinú asistenciu a v rozhodujúcom súboji bol na ľade až pri troch góloch súpera. Sobotňajšia noc sa nevydarila ani brankárovi domácich Frederikovi Andersenovi, ktorý inkasoval tri góly z prvých siedmich striel súpera.

Chicago dostalo po zápase trofej Clarence S. Campbell Bowl pre najlepší tím Západnej konferencie.

 

semifinále play off NHL

siedmy zápas finále Západnej konferencie

ANAHEIM - CHICAGO 3:5 (0:2, 2:1, 1:2)

Góly: 39. Kesler (Silfverberg, Beauchemin), 52. Perry (Maroon, Getzlaf), 60. Beleskey (Fowler, Lindholm) – 3. Toews (Hjalmarsson, Kane), 12. Toews (Richards, Keith), 22. Saad (Kane, Oduya), 34. HOSSA (Richards), 54. Seabrook (Kane, Keith). Brankári: Andersen - Crawford, strely na bránku: 38:26, 17.375 divákov.

/konečný stav série: 3:4, Chicago postúpilo do finále Stanleyho pohára/

 

Slovák v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 13:01 1 0 1 +1 6 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona