NHL: Gretzky vytiahol, ako mu dal Howe príučku za ukradnutý puk

NETKY.SK • 27 Október 2016, 12:48 • 2 min
NHL: Gretzky vytiahol, ako mu dal Howe príučku za ukradnutý puk

ATLANTA - Keď mal Wayne Gretzky 18 rokov, zahral si prvýkrát proti svojmu idolu Gordiemu Howovi. Dvoch velikánov svetového hokeja vtedy rozdeľovalo 32 rokov a najmä more skúsenosti.

slovakia

left justify in out

Nádejný mladík Gretzky na päťdesiatnika Howa hľadel s veľkým rešpektom a keď ten na rozkorčuľovaní na neho žmurkol, bol z toho totálne hotový. O svoje spomienky sa Gretzky podelil s moderátorom Conanom O´Brienom v jeho nočnej talk show na televíznej stanici TBS.

 

"Vždy keď som prechádzal okolo neho, žmurkol na mňa," referoval natešený Gretzky v šatni spoluhráčom. Tí ho však vyviedli z omylu: "On na teba nežmurkal, on má taký problém s blikajúcimi očami..." Neskôr sa z Gretzkého stal najproduktívnejší hráč histórie NHL, keď ako jediný prekonal Howa a jeho 801 gólov. Z prvého vzájomného zápasu si neskorší "The Great One" spomenul ešte na jeden zaujímavý moment. Hneď po prvom striedaní sa Gretzky rozhodol, že si vezme puk na pamiatku a jednoducho ho vzal z ľadu so sebou na striedačku. To však nemal robiť. "Zrazu som pocítil jeho hokejku na palcoch svojich rúk. Howe sa nado mňa sklonil a vážne vyhlásil: "Hej, chlapče, nie že ti ešte niekedy napadne kradnúť môj puk!" A ja pokorne na to: "Nie, už sa to nikdy nestane."


Howe si vtedy obliekal dres New England Whalers a aj v úctyhodnom veku dosiahol v sezóne 19 gólov a 24 asistencií. Zatiaľ čo jeho kariéra bola na konci, tá Gretzkého sa len rozbiehala. Jej vrcholom boli štyri triumfy v Stanleyho pohári s tímom Edmonton Oilers. Gretzky ich k nim priviedol ako kapitán v rokoch 1985, 1985, 1987 a 1988. Celkovo v najprestížnejšej lige na svete odohral 1487 zápasov s neuveriteľnou bilanciou 894 gólov a 1963 asistencií, ktorá zrejme naveky zostane neprekonaná. Na druhej strane Howe počas kariéry v NHL absolvoval 1767 zápasov, dal 801 gólov a pridal 1049 asistencií. Stanleyho pohár zdvihol nad hlavu v rokoch 1950, 1952, 1954 a 1955 ako hráč Detroitu Red Wings.

 

Howe zomrel len nedávno 10. júna 2016 vo veku 88 rokov a Gretzky nechýbal na jeho pohrebe v Detroite. S odstupom času tvrdí, že niečo také veľkolepé a špecifické v živote nezažil. "Bol to výnimočný muž a podľa mňa najlepší hokejista v histórii. A bol to aj krásny človek. Jeho pohreb bola v dobrom slova zmysle tá najabsurdnejšia vec, akú som v živote zažil. Od deviatej ráno do deviatej večer sa ľudia v jednom kuse skláňali nad jeho rakvou, aby sa s ním mohli rozlúčiť. A neboli to len Američania či Kanaďania. Boli tam aj Rusi, Francúzi či Briti. Také čosi som jakživ nevidel," uviedol Gretzky v talk show s názvom CONAN. Jeho spomienky priniesol oficiálny web NHL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona