NHL: Gáborík napodobnil Clauda Lemieuxa - zaujímavosti

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 11:12 • 2 min
NHL: Gáborík napodobnil Clauda Lemieuxa - zaujímavosti

LOS ANGELES - Zaujímavosti po skončení finálovej série hokejového Stanleyho pohára medzi Los Angeles Kings a New York Rangers (zdroj: nhlmedia.com):

slovakia

left justify in out

- Klub LA Kings vybojoval svoj druhý Stanleyho pohár za posledné tri roky. Prvú trofej získali Kings 11. júna 2012, druhú 13. júna 2014. Proti New Jersey Devils v prvom i New York Rangers v druhom prípade oslavovali rozhodujúci bod vo finále na ľade Staples Center. 

- Kings odohrali v tohtoročnom play-off až 26 stretnutí. Žiadny iný šampión nepotreboval na zisk trofeje toľko zápasov. Po 26 duelov v play-off odohrali aj Philadelphia v roku 1987 a Calgary v roku 2004, oba kluby však prehrali rozhodujúce siedme finále. 

- Kings sa stali prvým tímom v histórii NHL, ktorý v prvých troch kolách play-off odohral maximálny počet 21 duelov a postúpil do finále. 

- Kings vyhrali v tejto sezóne všetkých sedem zápasov vyraďovacej časti, v ktorých im hrozilo ukončenie sérií. Niečo podobné sa nepodarilo žiadnemu z víťazov Stanleyho pohára. V roku 1975 síce tím New York Islanders vyhral osem duelov o prežitie, ale napokon sa rozlúčil v semifinále. 

- Kings sa stali tento rok len štvrtým klubom v histórii, ktorý dokázal otočiť v play-off NHL sériu z 0:3 na 4:3. Podarilo sa im to proti San Jose. 

- Kings vyhrali štyri zápasy play-off, v ktorých prehrávali o dva a viac gólov. Naposledy sa niečo podobné podarilo hráčom Philadelphie v roku 1987. LA ako prvé mužstvo vyhralo tri duely v rade, v ktorých prehrávalo o dva góly. V siedmom finále Západnej konferencie a prvých dvoch finále proti Rangers doťahovali manko 0:2 a napokon sa tešili v predĺžení. 

- Kings odohrali počas posledných troch sezón až 64 zápasov play-off, čo je nový trojročný rekord NHL. Doteraz držali maximum Dallas z rokov 1998 až 2000 a Detroit 2007 až 2009. 

- Obranca Alec Martinez rozhodol gólom v predĺžení druhú play-off sériu v rade. Začiatkom júna sa presadil v nadstavenom čase siedmeho finále Západnej konferencie proti Chicagu. Rozhodnúť dve série v predĺžení sa doteraz v NHL v jednom roku podarilo len Martinovi Gelinasovi z Calgary (2004) a Adamovi Henriquemu z New Jersey (2012). 

- Martinezov gól bol sedemnástym v predĺžení v histórii NHL, ktorý znamenal aj zisk Stanleyho pohára. Naposledy predtým sa v predĺžení podarilo Patrickovi Kaneovi z Chicaga v roku 2010 proti Philadelphii. Z obrancov to ako posledný pred Martinezom zvládol Uwe Krupp z Colorada v roku 1996 proti Floride. 

- Piate finále Stanleyho pohára 2014 bolo 93. stretnutím play-off v tejto sezóne, čo je nový ligový rekord. Doteraz sa hralo najviac zápasov vyraďovacej časti (92) v roku 1991. 

- Piatkový duel bol 26. v tohtoročnom play-off, ktorý rozhodlo predĺženie. Rekordom je 28 nadstavených časov z roku 1993. 

- Rovnako ako vlani sa vo finále Stanleyho pohára hrali tri predĺženia. 

- Obranca Kings Drew Doughty a útočník Jeff Carter sa stali siedmym a ôsmym hráčom histórie so ziskom olympijského zlata a Stanleyho pohára v jednej sezóne. ZOH vyhrali vo februári v Soči. Dvojica Kings doplnila Američana Kena Morrowa (1980, New York Islanders) a Kanaďanov Steva Yzermana, Brendana Shanahana (2002, obaja Detroit), Duncana Keitha, Brenta Seabrooka a Jonathana Toewsa (2010, všetci Chicago), ktorým sa to podarilo v minulosti. 

- Dustin Brown je prvým hokejistom narodeným v USA, ktorý ako kapitán zdvihol nad hlavu dvakrát Stanleyho pohár. V roku 2012 sa stal po Derianovi Hatcherovi druhým Američanom s "céčkom" na drese, ktorý priviedol svoj tím k triumfu. Tentoraz úspech zopakoval. 

- Marián Gáborík vyrovnával na 2:2 v siedmom finále Západnej konferencie v Chicagu a rovnako aj v piatok v piatom súboji o titul proti Rangers. S celkovo štrnástimi presnými zásahmi v play-off len o jeden gól zaostal za klubovým rekordom Wayna Gretzkého z roku 1993. 

- Marián Gáborík je podľa Elias Sports Bureau po Claudovi Lemieuxovi len druhým hráčom histórie, ktorý v play-off dosiahol viac presných zásahov ako v minimálne desaťgólovej základnej časti. V dlhodobej sezóne strelil Gáborík jedenásť gólov v 41 stretnutiach. 

- Sedemnásť z 22 hráčov súčasného kádra Kings získalo Stanleyho pohár aj pred dvoma rokmi. Sú to Dustin Brown, Jeff Carter, Kyle Clifford, Drew 
Doughty, Colin Fraser, Matt Greene, Dwight King, Anže Kopitar, Trevor Lewis, Alec Martinez, Willie Mitchell, Jordan Nolan, Jonathan Quick, Mike Richards, Jarret Stoll, Slava Vojnov a Justin Williams. 

- Kings vyhrali 17 z ostatných 22 zápasov play-off v Staples Centre. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies