NHL: Do Siene slávy uvedú Lindrosa či zosnulého Quinna

NETKY.SK • 14 November 2016, 11:16 • 2 min
NHL: Do Siene slávy uvedú Lindrosa či zosnulého Quinna

TORONTO - V kanadskom Toronte v pondelok uvedú do hokejovej Siene slávy NHL ďalšiu štvoricu adeptov. Pocta sa ujde niekdajšej ikone Philadelphie Flyers z 90. rokov Ericovi Lindrosovi, trojnásobnému víťazovi Stanleyho pohára s Montrealom Canadiens Rogiemu Vachonovi, dvojnásobnému olympijskému víťazovi a osemnásobnému majstrovi sveta Sergejovi Makarovovi a už zosnulému vynikajúcemu trénerovi Patovi Quinnovi, ktorý na ZOH 2002 doviedol Kanadu na olympijský hokejový trón po 50 rokoch.

slovakia

left justify in out

Kanaďan Lindros bol najvážnejším kandidátom na vstup do dvorany. Čakal naň šesť rokov. "Chvíľu to trvalo, ale teraz sa už môžem spokojne obzrieť za seba a povedať si, že to konečne vyšlo. Niekedy sa človek zastaví a zapochybuje o sebe. Ale napriek všetkému je to veľká česť. Kruh sa uzavrel," povedal koncom júna Lindros, ktorému správu zvestoval šéf Siene slávy NHL Lanny McDonald. V súčasnosti 43-ročný bývalý center zaujal už pri svojom vstupe do NHL, keď odmietol hrať za Québec Nordiques, ktorí si ho v roku 1991 vybrali ako jednotku draftu. Vynútil si výmenu do Philadelphie a nikdy to vraj neoľutoval. Kanadský "tvrďas" bol prototypom silového centra, čo púta pozornosť urastenou postavou, z ktorej pramenil jeho tvrdý štýl hry. Mnohokrát naň doplatil vážnymi zraneniami, predovšetkým otrasmi mozgu, ktoré mu znemožnili odohrať viac stretnutí než 760. Nazbieral v nich však 865 bodov a 1398 trestných minút, získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy. S reprezentáciou Kanady triumfoval na ZOH v Salt Lake City 2002, na Stanleyho pohár si však nikdy nesiahol.


S Lindrosovými úspechmi bola prepojená aj kariéra trénera Pata Quinna. Kanaďanov doviedol k spomenutému olympijskému zlatu zo Salt Lake City a v sezóne 1979/80 ťahal s Philadelphiou šnúru 35 víťazstiev. Zomrel v novembri 2014.


Ľavý krídelník Makarov sa dostal do severoamerickej súťaže ako 31-ročný, ale nestratil sa ani v nej. Hneď získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika a celkovo v tímoch Calgary Flames, San Jose Sharks a Dallas Stars zaznamenal 384 kanadských bodov v 424 zápasoch.

 

Vachon vychytal Montrealu tri prvenstvá v Stanleyho pohári a vyslúžil si aj Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny 1967/1968. Na pozvánku do hokejovej večnosti čakal 30 rokov a vraj už aj prestal dúfať. "Ako prvý na mňa v NHL vystrelil Gordie Howe z protiútoku. Nepamätám sa, či som zatvoril oči, ale nejako som ho zastavil a možno vďaka tomu som vydržal v súťaži 16 rokov," zaspomínal si 71-ročný Kanaďan.


Z favorizovaných kandidátov tento rok neuspeli napríklad Mark Recchi, Paul Kariya, Jeremy Roenick, Dave Andreychuk či Curtis Joseph. V novembri 2015 uviedli do torontskej dvorany hviezdne kvarteto Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Chris Pronger a Phil Housley. O nominovaných rozhodla 18-členná komisia zložená z príslušníkov Siene slávy a odborníkov v oblasti médií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies