NHL: Chárov Boston uspel v Ottawe a vedú sériu, hoci v druhej tretine ani raz nevystrelil

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 12:24 • 2 min
NHL: Chárov Boston uspel v Ottawe a vedú sériu, hoci v druhej tretine ani raz nevystrelil

NEW YORK - Hokejisti Bostonu Bruins úspešne vstúpili do play off zámorskej NHL. V prvom súboji štvrťfinále Východnej konferencie triumfovali na ľade Ottawy Senators 2:1 a ujali sa vedenia v sérii 1:0 na zápasy.

slovakia

left justify in out

Bruins dokázali otočiť nepriaznivý stav v tretej tretine, keď sa strelecky presadili Frank Vatrano pri svojom debute v play off a Brad Marchand, najproduktívnejší hráč "medveďov" v základnej časti. Ten strelil víťazný gól dve minúty a 33 sekúnd pred koncom tretej tretiny, keď pohotovo dorazil do odkrytej bránky puk po strele Patricea Bergerona.

 

"Ottawa potvrdila, že má výborný tím, čo sa týka bránenia svojho pásma a vytláčania súpera do rohov. Vedia streliť gól a potom to vzadu zavrieť. Musíme sa oproti tomuto zápasu oveľa zlepšiť, pokiaľ chceme byť v sérii úspešní. Takýto výkon by nám nemusel v ďalšom zápase stačiť," zostal Marchand aj po víťazstve nohami na zemi. Bruins sa dokázali vyrovnať aj so stratou Davida Krejčího, elitný český center musel vynechať duel pre zranenie v hornej časti tela.

 

Ottawa v druhej dvadsaťminútovke prestrieľala súpera 12:0, v tretej časti však hostia zvýšili obrátky a dočkali sa gólového obratu. Bruins nevyslali ani jednu strelu na súperovu bránku počas tretiny prvýkrát od 6. apríla 1939. Oporou hostí bol fínsky brankár Tuukka Rask, ktorý predviedol 26 úspešných zákrokov. Hráči Bostonu v závere preukázali, že sú lepšie kondične pripravení. "Keď domácim došli sily, mohli ste vidieť, ako boli moji hráči ešte hladnejší po góle," poznamenal tréner Bruins Bruce Cassidy. "V tretej tretine, keď sa lámal zápas, nás prevýšili," priznal útočník Senators Bobby Ryan. Slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára v dueli proti svojmu bývalému klubu strávil na ľade takmer 26 minút, mal päť striel a rozdal rovnaký počet bodyčekov. Druhý zápas série je na programe v sobotu o 21.00 SELČ opäť na ľade Senators.

 

Z tímového úspechu sa netešil ďalší Slovák Andrej Sekera. Jeho Edmonton Oilers vo svojom prvom zápase v play off do roku 2006 prehral na domácom ľade so San Jose Sharks 2:3 po predĺžení. Víťazný gól hostí vsietil v 64. minúte Švéd Melker Karlsson, ktorý po rýchlom protiútoku prekonal Cama Talbota umiestnenou strelou zápästím. "Otvoril sa mi priestor v strede klziska, Joe (Pavelski) ma našiel prihrávkou a dostal som sa do takého polobrejku. Bola to pekná akcia," povedal Karlsson pre nhl.com.

 

Oilers poslali do dvojgólového vedenia Oscar Klefbom a Milan Lucic, ktorý využil hneď prvú presilovku, lenže po prvom dejstve upustili domáci od aktívnej hry a prenechali dirigentskú taktovku "žralokom", ktorým sa napokon podaril dokonalý obrat. "Začali sme na vysokej úrovni, z hráčov sršala energia. Potom sme však začali zbierať trestné minúty a viacerých hráčov to vyhodilo z rytmu. Súper prevzal opraty zápasu do svojich rúk a my sme neboli schopní vziať si ich späť," konštatoval Todd McLellan, tréner Oilers.

 

Z domácich tímov uspel iba Pittsburgh Penguins. Obhajca trofeje zdolal rivala z Metropolitnej divízie Columbus Blue Jackets 3:1, keď všetky tri góly strelil v druhej tretine. Penguins prekvapili nasadením Marca-Andreho Fleuryho do bránky, keďže hrdina vlaňajších vyraďovacích bojov Matt Murray sa zranil počas predzápasovej rozcvičky. Nakoniec mal však práve Fleury leví podiel na triumfe "tučniakov", keď sa blysol 31 úspešnými zákrokmi, z toho 16 v prvej tretine.

 

"Snažil som sa pristúpiť k zápasu ako k hociktorému inému. Bola to zábava, i keď na začiatku som trochu pociťoval nervozitu, keďže som svoj štart nečakal. Chalani predo mnou odviedli skvelú prácu," poďakoval sa spoluhráčom. Fleury odchytal svoj prvý zápas v play off od 18. apríla 2015 a zároveň vyrovnal klubový rekord Toma Barrassa so 101. štartom v bojoch o Stanleyho pohár. O góly Penguins sa postarali Bryan Rust, Phil Kessel (v zápase 1+1) a Nick Bonino.

 

Sériu medzi Montrealom a NY Rangers lepšie odštartovali "jazdci", ktorý v prvom zápase triumfovali v Bell Centre 2:0. Zo súboja dvoch brankárskych velikánov vyšiel na úvod víťazne Henrik Lundqvist, ktorý zneškodnil všetkých 31 striel hráčov Canadiens a zaknihoval si jubilejný desiaty shutout v play off. Skúsený Švéd potvrdil, že vie načasovať formu na najdôležitejšiu časť sezóny, svoje umenie ukázal najmä pri šanci Sheu Webera v druhej tretine. Jeho náprotivok Carey Price zastavil 29 striel, prekonal ho iba netradičný strelec Tanner Glass, ktorý v lockoutovej sezóne 2012/2013 obliekal dres Banskej Bystrice. V závere spečatil triumf Rangers Michael Grabner strelou do prázdnej bránky. "Vedeli sme, že Henrik na play off vygraduje svoju hru. Z jeho koncentrácie a odhodlania čerpal celý tím. Gól nám pomohol upokojiť sa a robiť veci, ktoré sme potrebovali robiť," vyjadril sa kapitán Rangers Ryan McDonagh.

 

V súboji dvoch tímov z Centrálnej divízie vyhrali hokejisti St. Louis na ľade Minnesoty 2:1 po predĺžení a ujali sa vedenia v sérii. Hlavnou postavou dulu bol brankár "bluesmanov" Jake Allen, ktorý sa zaskvel až 51 úspešnými zákrokmi, čo je štvrtý najvyšší počet v jednom zápase play off v klubovej histórii. Allen bol aj blízko k čistému kontu, Blues od 27. minúty viedli po góle českého útočníka Vladimíra Sobotku, lenže 23 sekúnd pred koncom tretej tretiny Zach Parise vyrovnal pri power play a vynútil pre svoj tím predĺženie. V jeho 18. minúte nakoniec rozhodol o triumfe hostí obranca Joel Edmundson. Druhý zápas série je na programe v noci na sobou opäť v St. Paul.

 

1. kolo play off NHL - sumáre:

 

prvé zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

 

MONTREAL CANADIENS - NEW YORK RANGERS 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Góly: 10. Glass, 59. Grabner (Fast). Brankári: Price - Lundqvist, strely na bránku: 31:31, 21.288 divákov.

/stav série: 0:1/

 

OTTAWA SENATORS - BOSTON BRUINS 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Góly: 31. Ryan (Karlsson) – 45. Vatrano (Nash, McQuaid), 58. Marchand (Bergeron, Pastrňák). Brankári: Anderson - Rask, strely na bránku: 27:25, 18.702 divákov.

/stav série: 0:1/

 

PITTSBURGH PENGUINS - COLUMBUS BLUE JACKETS 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)

Góly: 22. Rust (Kessel, Malkin), 24. Kessel (Schultz, Malkin), 37. Bonino (Hörnqvist, Määttä) – 53. Calvert (Anderson). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 29:32, 18.563 divákov.

/stav série: 1:0/

 

prvé zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

 

MINNESOTA WILD - ST. LOUIS BLUES 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 60. Parise (Koivu, Granlund) – 27. Sobotka (Steen), 78. Edmundson (Tarasenko, Schwartz). Brankári: Dubnyk - Allen, strely na bránku: 52:26, 19.168 divákov.

/stav série: 0:1/

 

EDMONTON OILERS - SAN JOSE SHARKS 2:3 pp (2:0, 0:1, 0:1 - 0:1)

Góly: 7. Klefbom (Eberle, Lucic), 18. Lucic (Letestu, McDavid) – 22. Ward (Donskoi, Vlasic), 46. Martin (Hertl), 64. Karlsson (Pavelski, Vlasic). Brankári: Talbot - Jones, strely na bránku: 19:44, 18.347 divákov.

/stav série: 0:1/

 

Slováci v akcii:

 

Zdeno Chára (Boston) 25:32 0 0 0 0 5 0

Andrej Sekera (Edmonton) 21:42 0 0 0 -1 1 0

/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies